Loomakaitseliit soovitab aastavahetusel lemmikloomad toas hoida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koer
Koer Foto: SCANPIX

Eestimaa Loomakaitse Liit (ELL) soovitab lemmikloomi aastavahetusel mitte välja lasta ja palub siseruumidesse viia ka tavaliselt õues elavad ketikoerad, sest nad kardavad saluudiga kaasnevat müra ning võivad hirmunutena kodudest põgeneda.

ELL soovitab tungivalt avalikele üritustele koos koertega mitte minna, sest see on loomadele väga stressirohke. Mõned koerad võivad aga pürotehnika hoopis hambusse haarata ning kui see suus plahvatab, on tagajärjed reeglina kurvad.

«Aastavahetuse ilutulestiku ajal Laagris asuvast kodust ära jooksnud ja ligi kaheksa kuud metsas elanud Färron on ehe näide sellest, kuidas suur hirm võib igati taltsa koera väga kaugele põgenema sundida,» ütles ELLi loomade päästegrupi tööd koordineeriv Heiki Valner. «Me nägime mitmed päevad kurja vaeva, enne kui nälginud ja üliara koera Laulasmaalt augustikuus kätte saime ning perele tagastasime. Seda kõike saab vältida.»

ELLi Lõuna-Eesti regioonijuhi Kristi Metsa sõnul pelgavad paugutamist ka toas elavad lemmikloomad ja seetõttu oleks kodust lahkudes kaval raadio või telekas valjemaks keerata.

«Tavaline taustaheli vähendab nende hirmu, aga loomulikult tunnevad lemmikud endid kõige julgemalt siis, kui ilutulestiku toimumise ajal peremees nende lähedal on. Päris kindlasti ei tohiks koeri avalikele üritustele sel ööl kaasa võtta,» rääkis Metsa.

«Tänavused jõulupühad eristusid seetõttu, et erinevalt varasematest aastatest tähistati neid samuti saluudi laskmisega ja ainuüksi sel nädalal sai liit teateid 14 plehku pannud koera kohta,» märkis ELL-i loomapääste vabatahtlik reageerija Eerik Seppel ja lisas, et suurem «sõda» on ju alles ees.

«Täpselt nagu inimesedki, kardavad ka loomad pauku, sest alahoiuinstinkt sisendab meile, et pauk tähendab ohtu, valu ja isegi surma ning selle eest tuleb varjuda või põgeneda,»  selgitas ELL-i juhatuse liige Kadri Võrel. «Autojuhid peaksid olema tähelepanelikumad, sest sõiduteedel võivad liiklust segada paljud paanikas koduloomad, ja see puudutab ka maanteedel liiklejaid, sest külades lastav saluut ajab liikvele ka metsloomad, sest nad võivad seda tõlgendada, kui jahi algust.»

Kui loom aastavahetusel siiski põgeneb, tuleks viivitamatult alustada otsingutega ning sellest ka oma kodukoha loomade varjupaigale teatada. Kindlasti on kasuks, kui rihmale on kinnitatud omaniku kontaktandmed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles