Eestimaa Loomakaitse Liit: inimeste jõuluroad ei sobi koertele (2)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
koer
koer Foto: Kuvatõmmis videost

Kondid ei ole koertele sobiv toit, sest võivad tekitada ohtlikke terviseprobleeme.

Eestimaa Loomakaitse Liit tuletab loomapidajatele meelde, et Jõulupühadeaegne ülesöömine mõjutab ka lemmikuid ning tagajärgedega tuleb tegeleda kohe.

Eestlastele on tavaks Jõulupühade ajal korralikult süüa ja mõistagi hellitatakse ka omi lemmikuid rohkem, andes neile praest ülejäänud konte ja magusatki.

«Liit soovitab tungivalt seda mitte teha, sest kontide söömine võib tekitada sooleummistusi, mida on võimalik vaid kirurgiliselt sekkudes ravida. Hilinenud ravi on lemmiku tervisele väga ohtlik ja võib lõppeda ka surmaga,» ütles Heiki Valner pressiteate vahendusel.    

«Inimeste söögilauale kuuluvad lihatooted sisaldavad palju soola ja teisi maitseaineid ning see võib koertel esile kutsuda allergilise reaktsiooni. Näiteks sibul ja küüslauk ükskõik millisel kujul võivad kahjustada punaseid vereliblesid ning kutsuda esile aneemia. Koertel tekib nõrkus, nad oksendavad ja kaotavad söögiisu,» jätkas ta.

«Grill-liha söömine võib koertele põhjustada tugevaid seedehäireid, sealhulgas esile kutsuda kõhulahtisust ja oksendamist. Rasvase liha söömine võib lõppeda ka kõhunäärme põletikuga. Piimatooted võivad aga koeral põhjustada diarröad ning teisi seedehäireid.»

«Ega ainult sooleummistus ohtlik ole,» nentis ELL Viljandimaa piirkonnajuht Kristel Täär ja lisas, et kondid võivad kinni jääda ka suulakke, hammaste vahele või söögitorusse. Lisaks võivad luude teravad servad vigastada magu ja sooleseinu või isegi lõigata need lõhki.

«Ka šokolaad ei sobi koertele maiustamiseks, sest võib samuti esile kutsuda oksendmist, kõhulahtisust ja ilastamist. Lisaks võivad kofeiin ja teobromiin kiirendada südametööd, koer muutub rahutuks ja hakkab käituma närviliselt, lisas 

«Seda kõike on tark meeles pidada ja ennetada. Kui kahju on juba tekitatud, siis tuleks viivitamatult pöörduda loomaarsti poole.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles