Klaasikillud, kilekotid ja rinnahoidja: Eesti loomaarstid on koerte kõhtudest eemaldanud jahmatamapanevaid asju

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: panthermedia.net / Przemyslaw Iciak / Scanpix

«Igal nädalal lõikame loomade kõhust midagi koledat välja,» nendib PetCity loomakliiniku peaarst Dr Heli Säre. Peotäis klaasikilde, seedetrakti ummistanud kastan ja kilo keedukartuleid on vaid väike osa loomaarstide leidudest.

Sel teisipäeval jagas Venemaal asuva Kamensk-Šahtinski linna loomaarst Kristina Kondratšova Facebookis juhtumit oma tööpäevast — ühe  kodutu koerakese kõhust tuli välja lõigata 30 toorest kanajalga. Kutsu, kelle häirivaid operatsioonipilte saab näha siin, pääses tänu arstide kiirele tegutsemisele eluga ning inspireeris Lemmikut uurima, millega meie loomaarstid on kokku puutunud. 

Heli Säre sõnul tuleb ette juhtumeid, kus loom toidetakse üle ning suur maht pärsib söögi maost edasi liikumist. Kilo keedukartuleid on siinkohal suurepäraseks näiteks. Alati ei pea aga operatsiooni ette võtma, sest fiiberoptilist endoskoopi kasutades näevad loomaarstid söögitorus, maos või peensooles olevaid võõrkehi ning saavad need ilma lõikusteta eemaldada. «Nii oleme eemaldanud söögitorusse kinni jäänud närimiskonte, ja maiuseid,» rääkis Säre. «Maost on arstid kätte saanud mänguasju, kilekotte sokke ning isegi rinnahoidja.» Kuigi endoskoopia tegemiseks on vajalik anesteesia, on see lõikusega võrreldes kahtlemata eelistatum variant, sest võib viimase vajalikkuse täielikult välistada.

Säre kutsub loomaomanike üles tähelepanelikkusele: «Kindlasti tuleks loomale korrapäraselt talle sobilikku toitu pakkuda, ent õnnetuste juhtumine pole välistatud.» Kui juhtubki, et loom talle ebasobivale toidule ligi pääseb või mänguasja alla neelab, ei tasu selle välja tulekule lootma jääda — kõige õigem samm on siiski kliinikusse loomaarsti vastuvõtule minna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles