Koerad, värisege! Kitsed jahivad inimese parima sõbra tiitlit

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: panthermedia.net / Frank Pflügler / Scanpix

Me kõik teame, kui võrratud on koerad — nad rõõmustavad meid pärast pikki tööpäevi, hoiavad meid vormis ning armastavad meid piiritult. Ent koertele on üllataval konkurentsi pakkuma hakanud kitsed.

Kitsedel on seni olnud farmiloomade staatus. Sellest ajast peale, kui neid 11 000 aastat tagasi esmakordselt kodustama hakati, on kitsed inimeste jaoks olnud piima, juustu ning muruniitmisteenuse allikaks. Kitsed on aga võimelised palju rohkemakski, kui me arvata oskame. 

Uuringust, mis hõlmas endas väikese rühma kitsede jälgimist, tuli välja, et nad suhtlevad inimestega viisidel, mis on väga sarnased koerte käitumismustritele. «Kutsikasilmad» ehk koerte armas tõstetud kulmudega pilk eksisteerib ka kitsede hulgas. Kui loomad teadsid, et lükkamiseks liiga raske konteineri sisse olid peidetud maiused, otsisid nad inimestega silmkontakti justkui öeldes, et nad vajavad veidi abi. Kui testijad kitsede poole vaatasid, vahtisid loomad vastu ning kasutasid suuremat pilkude variatsiooni kui siis, kui neil inimeste tähelepanu ei olnud.

«Kitsed vaatavad inimestele maiuseootuses otsa täpselt samasuguse pilguga kui koerad,» sõnas uurimuse üks autoritest Christian Nawroth. «Meie uuring näitab, et need eelkõige karjanduse jaoks kodustatud loomad on lemmikloomadele sarnaste käitumismustritega.» Loomulikult on uuringu tulemused piiratud, sest need põhinevad väikesel valimil ning jälgimismeetoditel. Sellegipoolest näitavad need, et «kutsikasilmad» ei ole vaid koertele omane käitumine. 

Kitsi peetakse juba praegu ka lemmikloomadena, ent nad ei ole ainukesed taluloomad, kes inimestele headeks sõpradeks sobivad. Üheks näiteks on sead, keda on võrreldud hiiglaslike koertega...

 

A post shared by Jamon (@jamonthepig) on

..ning isegi lehmad.

Ka kanadele meeldib süles olla

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles