Eesti tormituulte meelevallas: ära unusta loomi!

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Sügistormid on käes ja viimased paar päeva on Eesti üsna tugevate kagutuulte meelevallas olnud. Seetõttu palub Eestimaa Loomakaitse Liit (ELL) loomaomanike tuulistel päevadel hoida vähemalt öisel ajal koerad-kassid võimalusel siseruumides. Mereäärsetel aladel elavad inimesed peaksid aga kindlasti mõtlema ka lautades elavatele põllumajandusloomadele.

Tormiiilid pole ohtlikud pelgalt inimestele, vaid murduvad puud ja oksad kujutavad ohtu ka loomadele, kes võivad kartma hakata ja end territooriumilt välja murda. Kriitilise pilguga tuleks kindlasti üle vaadata loomadele ilmastikutingimuste eest kaitset pakkuvad varjualused, et vältida puude või muude suurte esemete nendele kukkumist. Eestis kehtiva korra kohaselt peab näiteks koerakuut asetsema maapinnast kõrgemal ning olema tuule- ja veekindel.

ELL palub põllumajandusloomade pidajatel jälgida, et loomadel oleks võimalus tormi eest varjuda ning ennetada nende puude alla jäämise ohtu. Tormiga kaasneb pahatihti ka veetaseme tõus, mistap peaksid rannikul elavad inimesed jälgima, et tõusuvesi ei ohustaks nii õues kui ka lautades olevaid loomi.

«Pärnus toimunud üleujutused on inimestel veel vast meeles ja ka siis oli mõni koer sunnitud vee eest kuudikatusele ronima. Aastaid tagasi uppusid aga Häädemeeste vallas merevee tõusu tõttu lauta suletud lambad,» ütles ELLi Pärnumaa piirkonnajuht Leana Land, kes palus loomaomanikel muu vara päästmise kõrval mitte unustada ka oma hoolealuseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles