Arahnofoobide õudusunenägu: need on maailma suurimad ämblikud

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: João P. Burini [GFDL or CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Me jagame oma planeeti üle 42 000 erineva ämblikuliigiga. Kui suurem osa neist ei paistab suuruse poolest silma, siis mõned liigid võivad isegi julgematel põlve värisema võtta. Täna toomegi teie ette maailma suurimad ämblikud. 

Cerbalus Aravensis

Foto: Mickey Samuni-Blank [CC BY-SA 3.0 ], Wikimedia Commons

Meie nimekirjas väikseim, ent sellegipoolest ehmatavalt suur on must-valge Cerbalus Aravensis, mis avastati esmakordselt 2009. aastal Iisraelist. Liiva all urgudes elaval ämblikul on 14-sentimeetrine jalaulatus ning kui sa teda vältida tahad, ära mine öösiti Iisraeli liivadüünide vahele jalutama.

Brasiilia rändämblik

Foto: João P. Burini [GFDL or CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Kuigi Brasiilia rändämblik ei ole maailma suurim, on ta see-eest üks mürgisemaid. Kuigi tema mürk on inimesele harva saatuslik, on ämbliku hammustus selletagi piinavalt valus. Ämblik on nüüdseks ka Brasiiliast kaugemale jõudnud — üks leiti USA-st Oklahoma osariigist pärast seda, kui ta ennast banaanilasti hulka peitis. 

Kaamelämblik

Foto: Jon Richfield [CC BY-SA 3.0 ], via Wikimedia Commons

Kaamelämblikuga käivad kaasas müüdid, et nad ründavad nii kaamleid kui ka inimesi, ent tegelikult pole see tõsi. Kaamelämblikku kutsutakse ka skorpionämblikuks, sest ta on sugulane nii ämblike kui ka skorpionidega ning meenutab veidi mõlemat. Kui see pole veel piisavalt hirmutav, ulatab selle ämbliku pikkus üle 15 sentimeetri.

Colombia hiidtarantel

Foto: By Snakecollector [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

Colombia hiidtarantel ehk teadusliku nimega Xenesthis monstrosa väärib oma nime — tema jalgade siruulatus on 23 sentimeetrit! Nende näol on tegu väga agressiivsete sööjatega, aga inimeste jaoks on nad ohutud.

Poecilotheria Rajaei

Foto: By Ranil Nanayakkara / British Tarantula Society (British Tarantula Society) [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons

Poecilotheria Rajaei avastati 2009. aastal Sri Lankal. Need 20 sentimeetri pikkused hämmelgad elavad langenud puudes, kivide all ning ka majades. Mõtle sellele enne, kui sa Sri Lankat külastad. 

Brasiilia linnutapik

Foto: Kim Taylor / naturepl.com / Scanpix

Oma nimele vaatamata ei söö linnutapik linde. Selle asemel jahib ta putukaid, sisalikke, konni ja hiiri. Sellel vihmametsades elaval ämblikul on 25-sentimeetrine jalaulatus ning saaki jahtides sülitab ta oma ohvri peale maomahla, mis tolle söömise lihtsamaks teeb.

Jahtämblik Heteropoda maxima

Foto: By Petra & Wilfried (Flickr) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

Jahtämblikulised kuuluvad kõige pikema jalgade siruulatusega ämblike hulka ning Heteropoda maxima on neist suurim. Oma kuni kuuesentimeetrise keha küljes on tal koivad, mille pikkus võib ulatuda kuni 30 sentimeetrini! See ämblikuliik on pärit Aasiast, ent nüüd leidub neid ka USA lõunaosariikides. Heteropoda maxima on hirmuäratavalt kiire ning lisaks sellele suudab ta kõndida külg ees ja liikuda ka klaasi peal.

Koljat-linnutapik

Foto: By Didier Descouens (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

Kui jalgade pikkus kõrvale jätta, on maailma suurimaks ja raskeimaks ämblikuks koljat-linnutapik. See ämblik on oma nime saanud põhjusega, sest jahib ja sööb tõepoolest linde.  Suurima ämbliku tiitli saab see eelkõige oma kaalu — kuni 18 grammi — poolest. Ka jalgade pikkuselt ei jää ta jahtämblikele alla, need võivad ulatuda 28 sentimeetrini. Koljatid ei ole inimeste jaoks ohtlikud, ent nende hammustus toob endaga kaasa valu, halva enesetunde ning tugeva higistamise.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles