Hoiatus hamstriomanikele: pealtnäha surnud loom ärkas taas ellu

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caters News Agency/Scanpix

Oxfordshire'is elav Lisa Goodman kirjutas Facebooki postituse, mis plahvatuslikult levima hakkas. Ühel hommikul leidis naine oma tütre hamstri puurist elumärkideta ja külmana ning kartis, et loomakese elupäevad on lõppenud.

«Fudge on minu tütre Lillie hamster ning ma palvetasin, et ta üles ärkaks. Ma ei tahtnud Lilliele öelda, et tema lemmik on surnud,» kirjutas Goodman «Fudge'i keha oli külm, ent ma olin kuulnud, et soojast kliimast pärit hamstrid võivad liiga madala kehatemperatuuri puhul talveunne vajuda.» Naisele ei olnud see pealtnäha surnud hamstritega esimene kokkupuude — mõni aasta tagasi oli ta eelmist lemmikut maha matmas, kui too järku soojas karbis olles taas elumärke näitama hakkas.

Goodmani postitus sai meeletu vastukaja ning praeguseks on sellel 94 000 kommentaari ja üle 200 000 jagamise. Kommentaarium on täis inimesi, kes on veendunud, et nad matsid oma hamstri elusalt. Naise sõnul oli niivõrd suur vastukaja tema jaoks ootamatu ning ta on saanud kirju, mis käsivad tal postitus maha võtta, sest see tekitab inimestes paanikat. «Ma ei väida, et ma olen ekspert,» ütles Goodman. «Ma olen lihtsalt üks paljudest loomasõpradest, kes oma kogemusi jagab.»

Naine on aga õnnelik, et tema postitus inimesi teavitab ning ta loodab, et tänu sellele jääb mõni elav hamster matmata või ära viskamata. «Mul on raske mõelda kõigist talveunes olnud hamstritest, kes väikeses karbis mulla alla pandi. Mõni inimene võib ju öelda, et tegu on lihtsalt hamstritega, ent nad on elusolendid nagu meiegi,» nentis Goodman.

Suurbritannia loomakaitseseltsi RSPCA esindaja sõnas, et metsikud hamstrid talvituvad igal aastal ning ärkavad aeg-ajalt vaid selleks, et veidi süüa. Koduhamstritel on talvitumisinstinkt aga alla surutud ning seetõttu võivad nad liialt jaheda toatemperatuuri puhul ükskõik millal talveunne vajuda. Sellegipoolest peaksid omanikud loomadel silma peal hoidma ning nende puuri regulaarselt värsket vett, sööki ja pesamaterjali panema. Kõige lihtsam viis surnud ja magaval hamstril vahet teha, on neid katsudes — elutu looma keha on jäik, samas kui talveunes hamster tundub peos lõtv ja liikuv. Viimane ilmutab teda kätte võttes ka kergeid elumärke. Kui omanik ei ole oma looma heaolus sellegipoolest kindel, on kõige targem võtta ette visiit loomaarsti juurde. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles