Taaveti ja koljati võitlus: liivaherilane ründab endast poole suuremat tarantlit

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Karen ja Matthew Perry Arizonast püüdsid videosse vaatepildi sellest, kuidas üks liivaherilane endast nähtavalt suuremat tarantlit kahjutuks teha üritab.

Paar oli parajasti koos 9-aastase poja Cashiga Sonorani kõrbes matkamas, kui poiss võitlejad avastas ning sellest ka vanemaid teavitas. Kuigi konflikti tulemus — liivaherilane tuleb sellest välja võitjana — võib tunduda üllatav, on see tegelikult täiesti tavaline nähtus. Liivaherilaste sugukonna isendid kütivad tarantleid ning nende mürk muudab ämblikud halvatuks ja seega täiesti kaitsetuks.

Putukatest huvituva Cashi sõnul kasutavad herilased tarantlite kehasid oma järeltulijate pesapaigana. «Herilased halvavad ämbliku, tirivad ta urgu ning munevad tema kehale muna,» kirjeldas Cash. «Kui vastne on koorunud, toitub ta ikka veel elavast ämblikust seni, kuni ta umbes kuu ajaga täiskasvanuks saab.» Cash kinnitas, et herilane oli tarantlile täielikult keskendunud ning seetõttu polnud poisil ka hirmu nõelamise ees. Ta lisas, et liivaherilased nõelavad inimesi vaid ohuolukorras ning kui nad rahule jätta, ei tee nad inimestele midagi. Kuigi liivaherilased ei ole inimestele eluohtlikud, on nende nõelapiste putukate hulgas valu tekitamises teisel kohal. Tarantlid aga on «õrnad» ning nende hammustus ei ole valusam kui mesilasetorge.

«Ma olen tõepoolest õnnelik, et nende võitlusele peale sattusin. Selle juhtumine ei ole haruldane, ent vähesed saavad öelda, et on seda oma silmaga näinud,» rõõmustas Cash.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles