Südamlikud taaskohtumised: loomad kiirustavad oma päästjaid tervitama (2)

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Ikka ja jälle soojendavad inimeste südameid lood loomadest, kes on kurblikest oludest ning vahest lausa surmasuust päästetud. Sellised olukorrad näitavad suurepäraselt, et head inimesed ei ole maailmast kuhugi kadunud.

Kas olete aga mõelnud, mis saab päästetud loomadest edasi? Kas nad mäletavad inimesi, kes neid aitasid? Loomaintelligentsi uuritakse pidevalt ning internetis ringlevad videod, mis näitavad, et loomad ei tunne mitte ainult inimesi ära, vaid lausa jooksevad nendega uuesti kohtuma. Lemmik toobki teie ette viis südantsoojendavat videot loomadest, kes oma päästjate juurde tõttavad.

Lehm Peanut

Kuus aastat tagasi, kui Peanut ei olnud veel nädalanegi, päästeti ta lihatööstuse lõugade vahelt. Üks tema abistajatest, loomakaitsja Alicia, külastas Peanutit pärast tema päästmist tihti ning nad said headeks sõpradeks. Peanut elab nüüd vaba lehmaelu farmiloomade varjupaigas ning kuigi Alicia ei jõua teda enam vaatama tihemini kui mõned korrad aastas, tuleb Peanut tema kutse peale alati kohale.

Lehmad, sarnaselt kassidele ja koertele, tahavad lähedust ning loovad teiste loomadega olenemata nende liigist sidemeid. Kuna paljud inimesed peavad lehmi toiduks, ei mõelda neist kui indiviididest. Peanuti õnneks sai ta endale Alicia näol ainulaadse sõbra.

Kana Camus

Camus ootab iga päev, et tema parim sõber Peter koju jõuaks ning kui mees lõpuks tuleb, jookseb Camus kiiresti-kiiresti tema juurde, et oma sõpra kallistada. Kuigi kanad ei tundu hellitavate loomadena, ei ole see tegelikult tõsi — kanad on suurepärased emad ning hoolitsevad oma järeltulijate eest juba enne, kui nood koorunud on ning on tõestatud, et nad «räägivad» munadega. Juba sündinud tibusid kaitsevad nad pühendunult kiskjate eest, näitavad nende suhtes üles empaatiat ning valmistavad neid eluks ette.

Siga Lillie

Kui Lillie oma talitajat tulemas näeb, ei kõhkle ta hetkegi ning jookseb kõrvade lehvides talle vastu. Teadlased on tõestanud, et sead on intelligentsemad kui koerad, mõned primaadid ja kolmeaastased lapsed. Sead on võimelised mängima, käsklusi järgima, nimesid meelde jätma, tööriistu kasutama ning unenägusid nägema.

Elevant Kham-La

Päästetud elevant Kham-La tuleb oma nime kuuldes jooksuga — ning võtab kaasa ka oma sõbrad. Kham-La elab Tais Chai Mai suurte loomade kaitsealal, kuhu tuuakse elevandid, kes on kogenud Tai julma elevantidega seotud äri. Elevant, kes oma nime teab, ei ole haruldus. Need intelligentsed loomad leinavad oma surnud sõpru ja pereliikmeid ning korraldavad neile matuselaadseid tseremooniaid. Elevandid tunnetavad ka, kui nende karjakaaslased kurvad on ning püüavad nende tuju jälle heaks teha. 

Siga Amelia

Amelia päästeti 2011. aastal majapidamisest, kus ta ei olnud ainuke väärkoheldud loom. Nüüd elab ta Catskilli loomade kaitsealal ning tuleb rõõmsalt kohale, kui tema talitaja teda kutsub. Kuigi sigadel on räpaste ja rumalate loomade maine, on nad tegelikult väga intelligentsed ja emotsionaalsed. Nad näitavad oma liigikaaslaste suhtes üles empaatiat, suudavad teha trikke justnagu koerad ning nagu videost näha, tulevad, kui neid nimepidi hüüda.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles