Noor maotaltsutaja võitleb sisemaataipani hammustuse järel haiglas oma elu eest

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Nathan Chetcuti / Facebook

19-aastase Austraalia maoentusiasti Nathan Chetcuti sisemaataipan, kõige mürgisem madu maailmas, hammustas pühapäeva pärastlõunal noormeest ning too on nüüd raskes seisundis haiglas.

Chetcuti oli taipani saanud hiljuti ning sai maolt hammustada teda tagasi terraariumisse pannes. Austraalia meedia väitel oli noormees õnnetuse hetkel koos oma isaga, kes talle kohe kiirabi kutsus. Chetcuti on siiani intensiivravis ja väga ohtlikus olukorras.

Kuigi sisemaataipanid on maailma kõige mürgisemad maod, ei peeta neid kõige ohtlikumateks, sest üldjuhul on need roomajad tagasihoidlikud, üksildase eluviisiga ja rahulikud. Taipanid ründavad vaid enesekaitseks ning siis, kui neid provotseeritakse või valesti hoitakse ja nende hammustus võib ilma vastumürgita inimese surmata 45 minuti jooksul.

Chetcutile sarnaselt sai 2013. aastal sisemaataipani käest hammustada üks 17-aastane New South Walesi noormees, kes siiski ellu jäi ja paranes. Toksikoloog Geoff Isbiteri sõnul võib taipanirünnakust paranemine võtt aga nädalaid. «Kui sisemaataipan ründab, hammustab ta pea alati rohkem kui ühe korra ning saadab iga hammustusega ohvri kehasse mürki,» sõnas Isbiter. «Kui ohver kiirelt abi ei saa, halvatakse tema närvisüsteem ja tekib paralüüs.»

Chetcuti ei ole madude käitlemisega võõras — ta kasvatab püütoneid ning omab lisaks veel suurt hulka mittemürgiseid madusid ja sisalikke. Noormees on ka varem madudelt hammustada saanud, ent taipanirünnak on neist kõigist kõige tõsisem. Taipanite omamiseks on Austraalias vaja kõige kõrgema klassi roomajaluba. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles