Uuring tõestas, et inimesed armastavad oma koeri tõepoolest teistest inimestest rohkem

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Jenny Sturm / PantherMedia / Scanpix

Teadusväljaandes Society & Animals avaldatud uuring leidis, et inimesed on koerte suhtes palju empaatilisemad, kui teiste inimeste suhtes. Ainult beebid kutsusid osalejates esile tugevamat sümpaatiat.

Paljud inimesed peavad oma koeri täisväärtuslikeks pereliikmeteks ning kohtlevad neid kui lapsi — ning leiavad tihti, et nad eelistavad oma neljajalgseid kaaslasi perele ja sõpradele. Uuringu autorite sõnul on sellel teaduslik seletus. 

Uuringu raames viidi läbi katse, kus 240 osalejale näidati võltsartikleid. Artiklites kirjeldati rünnakut, mis viidi läbi pesapallikurikat kasutanud tundmatu isiku poolt ning ohvrile tekitati jalaluumurd ja mitu väiksemat vigastust. Ohvreid oli nelja tüüpi — täiskasvanud inimene, üheaastane laps, kutsikas ning kuueaastane koer. Osalejatelt küsiti seejärel nende emotsioonide ja mõtete kohta küsimusi, et nende empaatiat hinnata. Uuringu autorid püstitasid hüpoteesi, et osalejad hindavad ohvrite haavatavust pigem vanuse mitte liigi järgi. Tuli aga välja, et empaatia väikelapse, kutsika ja koera suhtes oli võrdne ning täiskasvanu jäi viimasele kohale. Koera suhtes näidati vähem empaatiat välja vaid siis, kui teda võrreldi väikelapsega. «Osalejad ei vaadanud koeri kui loomi, vaid pigem «karvaseid lapsi» või pereliikmeid,» leidsid uurijad. 

Eelmisel kuul avaldati uuring, mis näitas, et koerad kasutavad inimeste mõjutamiseks erinevaid näoilmeid. Selle käigus võrreldi seda, kuidas koerad reageerivad toitu toovale inimesele ning analüüsiti nende ilmete muutumist pärast seda, kui inimene lahkus. Koerad ei reageerinud toidu vaatamisele eriliselt ning see annab alust arvata, et loomad kasutavad näoilmeid suhtlemisel ning mitte ainult seetõttu, et nad on elevil. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles