Ebatavaline dopinguskandaal: kelgukoerad jäid keelatud ainete tarvitamisega vahele

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dallas Seavey / Facebook

Alaskas sattusid tule alla kelgukoerasportlane Dallas Seavey ning tema neljajalgne meeskond pärast seda, kui nelja Seavey koera verest leiti opiodsete valuvaigistite jääke. 

Seavey on igaastase Iditarodi raja koertesõidu meistriks tulnud neli korda. 1600-kilomeetrine rada viib osalejad läbi Alaska ning sõidu pikkus varieerub ühest kahe nädalani. 

Seavey, kes laadis üles videoseletuse, leiab, et vastased süüdistavad teda alusetult. «Ma ei ole midagi valesti teinud,» räägib mees videos. «Ma olen viimase kümne aasta jooksul teinud rasket tööd, et saada parimaks koerajuhiks. Ma ei ole kunagi oma koertele teadlikult keelatud aineid andnud.» Seavey on oma sõnul sõidu korraldajatega teinud tihedat koostööd, et välja selgitada, miks tema koerte verest keelatud aineid leiti. Mees on veendunud, et keegi söötis tema koertele valuvaigistit halbade kavatsustega. Ta eitab oma süüd kategooriliselt ning on protestiks keeldunud 2018. aasta sõidul osalemast.

Kelgukoertele on dopinguteste tehtud alates 1994. aastast ning Seavey juhtum on esimene kord, mil ükski koer on keelatud ainete koha pealt positiivse tulemuse saanud. Seavey meeskonda testiti 6 tundi pärast 2017. aasta lõppu ning ametnikud leidsid, et valuvaigisteid söödeti koertele sisse viimase 15 tunni jooksul.

Iditarodi sõidu üks korraldajatest, Aaron Burmeister ütles, et tema ei usu Seavey teooriat, sest ükski koertejuht ei annaks oma konkurendi koertele paremat jõudlust tekitavaid aineid. Seavey kaasvõistleja Wade Marrs on aga vastupidiselt kindel, et Seavey ei andnud teadlikult oma koertele opioide. «Dallas on liiga tark ja ta ei söödaks enne oodatud testi oma koertele keelatud aineid sisse,» ütles Marrs. «Ma ei tea, mida arvata. See on väga piinlik olukord.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles