Elupäästev käsitöö: naine ehitas haavatud linnule uue tiiva

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Üks hele-merikotkas ei oleks enam kunagi võimeline lendama, kui ta ei oleks sattunud ühe ülimalt unikaalse oskusega naise hoole alla.

Kotkapoeg leiti aia külge takerdununa ning oma perekonnast lahus. Kui päästjad ta lahti said ning veterinaari juurde viisid, tuli välja, et neli linnu lennusulge olid tugevalt kannatada saanud. Kuigi selline vigastus ei ole valu ja vaeva koha pealt võrdne näiteks luumurdudega, tähendas see, et kotkas ei oleks saanud lennata liigile omase täpsusega ning tema küttimisvõime oli ohus.

Appi tuli aga röövlindude rehabilitatsioonile spetsialiseeruv Melanie Barsony, kes leidis, et parim viis linnule hea elu kindlustada oli paigaldada suleimplantaadid. Tegu on lausa täppisteadusega — vajalikud suled peavad olema sama tüüpi, sama suurusega ning sama liiki linnult. Kui sobiv doonortiib leiti, valis Barsony sealt õiged suled välja ning kinnitas need vigastatud linnu külge. Tulevikus teevad ka implantaadid sulgimisprotsessi läbi justkui oleks nad linnu enda omad.

Austraalia röövlindude kaitse seltsi sõnul ei jää kõik nende päästetud linnud kahjuks ellu, ent nende tiiva- ja sabasuled hoitakse alles, et just niisuguste juhtumite korral teisi linde aidata. «Tiibade parandamine on kunst ning töö peab olema veatu.» kirjutas selts blogipostituses. «Parandatud sulgede pikkus ja nurk peavad olema täpsed, sest need mõjutavad linnu aerodünaamikat, manöövreid ja jahtimisedu.»

Bambuse ning liimi abil kinnitas Barsony uued suled kotka tiiva külge ning tegi kindlaks, et suled püsivad peal kuni sulgimisprotsessi lõpuni, mil nende asemele uued kasvavad. Kotkapoja õnneks läks operatsioon viperusteta ning mõni päev hiljem viidi ta sinna, kust ta leiti ning lind ühines taas oma perekonnaga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles