Video: just niimoodi saab röövikust kaunis liblikas

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: YURI CORTEZ/AFP/Scanpix

Kui paljud meist on kunagi silma peal hoidnud kookonil, et näha, millal liblikas oma pea välja pistab? Mõni kindlasti, ent ülejäänute rõõmuks pani veebisait The Dodo kokku video, mis näitab täpselt ära, kuidas liblika kasvamine käib.

Rööviku elu saab alguse munast ning sündides teeb vastne selle sisse augu ja pressib end välja. Aega pole aga oodata ning koheselt hakkab röövik tegema seda, mida ta kõige paremini oskab: sööma. Muna, millest vastne just koorus, saab tema esimeseks toidukorraks ning annab energiat liikvele minna ja järgmine toidulaud otsida. Söömine on rööviku ainus töö ning lehti ahmib ta sisse väga suurtes kogustes. Peagi on röövik oma suuruse sajakordseks kasvatanud ning nüüdseks triibulisel ja tundlatega röövikul on aeg asuda nukkuma. 

Selle jaoks jääb röövik rippuma sobiva lehe või oksa külge ning vääneldes rebib ta oma naha pealmise kihi lahti ja heidab selle eemale. Paljastatud ja kaitseta nahk muutub tugevaks ning röövik «seedib» end ära ja kasvatab asemele uued organid. Mõne päevaga on kogu muundumine läbi ja nukust ilmub välja kaunis liblikas, kes protsessile uue alguse paneb.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles