Kes keda sööb ehk alligaatorid ja haid üksteist ei karda

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caters News Agency/Scanpix

Ameerika alligaatoreid võib tihti kohata golfiradade juures, ent värsked uurimused on leidnud, et loomadel on lisaks golfimängude jälgimisele tekkinud uus hobi — haide söömine.

Loomulikult ei räägi me siinkohal suurtest mõrtsukhaidest, vaid väiksematest, kuni meetripikkustest hailiikidest. Uuring, mis ilmus teadusväljaandes Southeastern Nationalist, täheldas, et alligaatorid jahivad Atlandi rannikul elavaid haisid. 

«Jahtimismustrid olenevad kahe kiskja suurusvahekorrast,» rääkis Kansase osariigi ülikooli uurija James Nifong. «Kui väike hai alligaatorist mööda ujub ning too tunneb, et ta on haist tugevam, läheb ta rünnakule, ent meil on materjale ka selle kohta, kuidas suuremad haid alligaatoreid ründavad.»

Nifong ja tema kaasteadlased on ligi kümme aastat Florida ja Georgia osariikide alligaatoreid uurinud ning teinud seda peamiselt öösiti, kui kiskjad kõige aktiivsemad on. Teadlased uurisid enam kui 500 alligaatori maos sisalduvat, et näha, mida loomad söönud olid. Kui nende toidulaud koosneb üldjuhul tigudest, kalast ja koorikloomadest, siis Nifongi uurimisrühm leidis ka kolme hai- ja ühe railiigi jäänuseid. 

Nifong avastas vanu dokumente uurides, et alligaatorite ja haide võitlusi on kirjeldatud juba 1870. aastatel ning teada on juhtum, kus haid ründasid kalu jahtivate alligaatorite seltskonda. «Kuigi haid eelistavad soolast vett ning alligaatorid pesitsevad magevees, suudavad haid ja raid ka viimases ujuda ning alligaatorid kasutavad seda ära,» sõnas Nifong.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles