Katastroofiaasta pingviinikoloonias: tuhanded pingviinipojad hukkusid

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Adeelia pingviinid Antarktika poolsaarel
Adeelia pingviinid Antarktika poolsaarel Foto: J.Hinke / NOAA / SWNS.com

Toidupuudus on sel aastal Antarktikas Petreli saarel elava neljakümnetuhandepealise Adeelia pingviinide koloonia jätnud järelkasvuta, sest tuhandetest koorunud ja koorumata pingviinitibudest jäid ellu vaid kaks. 

See on viimase nelja aasta jooksul juba teine kord, mil selline sündmus juhtub ning tol korral ei jäänud ükski noorpingviin ellu. Enne seda polnud midagi sarnast kirjeldatud rohkem kui 50 aastat.

Prantsuse teadlased leidsid saarelt tuhandeid surnud tibusid ning koorumata mune ja nende sõnul tõid massihukkumise endaga kaasa pikk vihmaperiood ja merejää rekordlai levik mis tähendas, et pingviinid pidid toidu otsimiseks rändama rohkem kui saja kilomeetri kaugusele. Pidev vihmasadu aga leotas pingviinitibud läbi ja nende õhuke sulestik ei aidanud neil kehasoojust hoida.

Kuigi viimastel aastatel on Antarktika merejää levik olnud madal, siis Petreli saare ümbrusest on saanud erand, mille põhjustajaks sai 2013. aastal Mertzi liustiku küljest murdunud hiiglaslik jääpank. Luksemburgi-suurune kamakas, mis sai liustiku küljest lahti Petreli saarest 250 kilomeetri kaugusel, mõjutas tugevalt ookeanihoovusi ning jää tekkimist ümberkaudsetel aladel. 

Yan Ropert-Coudert, Prantsusmaa loodusteadlane ja pingviiniuurija ütles, et Adeelia pingviinide püsimajäämine on ohus, sest jääserv liigub nende pesapaikadest aina kaugemale. «Antarktika poolsaaron kliimamuutustest tugevalt mõjutatud ning kui merejää tagasi ei tõmbu, võivad seal elavad pingviinikolooniad täielikult kaduda,» lisas Ropert-Coudert.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles