Aafrika pingviinidel on nutikas kalapüüginipp

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Wikimedia Commons

Teadlastel tekkis huvi Aafrika pingviinide saagipüüdmise tavade uurimise vastu seoses kalavarude vähenemisega maailmameres. Teadlikkus pingviinide koostööst toiduhankimisel aitab loodetavasti edaspidi säilitada seda ohustatud liiki.

Selleks, et kala kätte saada, teevad Aafrika pingviinid koostööd ning selle  täpsem mõistmine võib olla teadlaste hinnangul vajalik liigi säilimiseks, kirjutab IFL Science.

Aafrika pingviinid elavad Aafrika lõunarannikul ja toituvad väikestest kaladest, nagu anšoovised ja sardiinid. Seoses kalavarude kokkukuivamisega hakkab ka pingviinide toit otsa saama, mis on murettekitav.

Selleks, et teada saada, kuidas pingviinid kala kätte saavad, kinnitasid teadlased 12 pingviinile selja peale kaamerad. Tulemuseks saadi 14 tundi videomaterjali.

Selgus, et 33 protsendil juhtudest kalastasid pingviinid meeskonnana. Nad tegutsesid grupina, et kõigepealt sundida kalad veepinna lähedusse, seejärel ujusid pingviinid nii, et jahitavast kalaparvest moodustus pallikujuline kogum.

Selline taktika lihtsustas kalapüüki tunduvalt, sest kala, kes parvest põgeneda üritas, osutus lindudele kergeks saagiks. Kollektiivne püügitehnika kasutamine tegi pingviinidel kalade kättesaamise kaks korda lihtsamaks kui üksinda kalastades.

«Teadustöö tõestab, et selleks, et täiustada oma kalapüügioskusi, suhtlevad pingviinid liigikaaslastega,» ütles Yuuki Watanabe Jaapani polaaruuringute keskusest.

Sellist käitumist on varasemalt täheldatud küll delfiinidel, aga mitte pingviinidel.

Aafrika pingviinid kuuluvad ohustatud liikide hulka. Nende arvukus on alates 1970. aastatest langenud rohkem kui 60 protsenti. Teadlastele teeb pingviinide arvukuse vähenemine muret, sest mida vähem isendeid, seda keerulisem on grupina efektiivselt saaki püüda. See omakorda mõjub halvasti liigi püsimisele, sest toidu nimel peab rohkem võitlema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles