Kassid tapavad Austraalias märkimisväärsel arvul linde päevas

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kass püütud linnuga
Kass püütud linnuga Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Austraalias viidi läbi uuring, millest selgub, et kasside läbi leiab riigis umbes miljon lindu päevas oma otsa ning see võib olla üks põhjus, miks mandrile omaste linnuliikide arvukus väheneb.

Ajakirjas Biological Conversation avaldatud uuringus seisab, et hinnanguliselt tapavad hulkuvad ja metsikud kassid aastas 316 miljonit lindu ning kodukassid 61 miljonit lindu. Kasside jaoks ahvatlevatest linnuliikidest on 99 protsenti üksnes Austraalia mandril pesitsejad.

«Kõik teavad, et kassid jahivad linde, aga antud uuring näitab, et üleriigilises arvestuses on jahitud lindude kogus ülisuur. See võib suure tõenäosusega olla põhjus, miks paljude linnuliikide arvukus väheneb,» ütles Charles Darwini ülikooli professor John Woinarski.

Antud uurimistöö eesmärgiks oli välja selgitada, milline mõju on kassidel Austraalia mandril elavatele linnupopulatsioonidele. «Uurisime ka, millised on iseloomulikud jooned, mis linde kassidele kättesaadavamaks muudavad,» sõnas Austraalia rahvusülikooli professor Sarah Legge.

Selgus, et kõige haavatavadki ongi väikesed ja kuni keskmise suurusega linnud, kes pesitsevad või hangivad toitu maapinnal ja need, kes elavad eraldatud saartel või kuivadel aladel.

Teadlaste hinnagul elab riigis umbes 11 miljardit lindu, kes on ainult sellele piirkonnale omased ja oletatavasti hukkub nendest kasside jahikire tulemusel neli protsenti aastas.

Ohustatud linnuliikide erivolinik Sebastian Lang ütles, et valitsus on niigi panustanud 30 miljonit dollarit erinevatesse projektidesse eesmärgiga vähendada metsikute kasside ohtu lindudele.

«Vastustundlikud loomaomanikud saavad aidata kaasa aidata, et vähendada lindude hukkumist, hoides kasse sisetingimustes või spetsiaalselt kassile rajatud välipuuris. Nii saab kaitsta metsikut loodust ja samas parandada kodukasside heaolu,» sõnas Lang.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles