Lindudel on nutikas meetod orkaanis ellujäämiseks

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: JESSICA KOURKOUNIS/NYT/Scanpix

Selleks, et tugevates marutuultes ellu jääda, lendavad linnud orkaani silma ning liiguvad sellega kaasa.

Linnud suudavad suurte parvedena orkaani silmas lennates kilomeetreid vastu pidada, olles samal ajal ümbritsetud marutuultest ja äikesetormist, kirjutab Mashable.

Linnuparvi on märgatud näiteks orkaan Irma teekonda jälgivas radaripildis. «Linnud lendavad orkaani spiraali lõppu ning hakkavad sealt silma suunas liikuma,» sõnas linnuekspert Kenn Kaufman 2011. aastal väljaandele Audubon.

«Linnud ei pruugi seda teha organiseeritult. Pigem näeb see välja nii, et alguses on linnud tormituulte meelevallas, aga kui nad orkaani silma sisse satuvad, siis näevad nad vaeva, et selles püsida.» kirjeldas Kaufman.

Telekanali CNN meteoroloog Chad Myersi sõnul võivad linnud läbida orkaani silmaga kaasa lennates sadu kilomeetreid ning arvatavasti jäävad nad ka orkaan Irma silma niikauaks kuni praeguseks tunduvalt nõrgenenud orkaan viimaks hajub.

«Suurem osa merelindudest, kui nad ei ole pikka aega toiduta olemisest nõrgaks jäänud, leiavad tõenäoliselt kiiresti tee mereäärsetele aladele. Neil on hea navigeerimisvõime,» selgitas Kaufmann

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles