Kümme maailma kõige ägedamat ämblikku

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koljat-linnutapik
Koljat-linnutapik Foto: Reuters / Scanpix

Ämblikud on imelised tegelased - nad võivad ehitada fantastilisi võrke ning elada vee allgi. Kui palju me neist tegelikult teame?

Youtube'i kanal Origins Explained toob meieni kümme maailma kõige lahedamat ämblikku.

Foto: Kuvatõmmis Youtube'i videost

1. Cataxia eungellaensis. 2012. aastal avastas Georgia osariigist pärit tudeng Peruus veidra moodustise, mis nägi välja nagu valgest niidist punutud aiake, mille sees kõrgus tornike. Kuna ehitis meenutas Stonehenge'i, sai see inglise keeles nimeks Silkhenge (ing k silk - siid). Teadlased ei osanud asja seletada, kuid Natural Geographic paljastas, et valge aiakese oli ehitanud ämblik. Tornikesest sündis lõpuks uus ämblik, kuid on arusaamatu, miks seal vaid neid üks on, kuna ämblikud munevad tavaliselt rohkem kui ühe muna.

Deinopidae
Deinopidae Foto: Wikimedia

2. Deinopidae. Need saledad pikajalgsed ämblikud on tuntud oma saagipüüdmise meetodi tõttu - nad koovad võrgu valmis ja ripuvad siis, võrk jalgade küljes. Kui nad tajuvad liikumist, viskavad nad võrgu saagi ümber ning lämmatavad selle.

Thwaitesia argentiopunctata
Thwaitesia argentiopunctata Foto: Wikimedia Commons

3. Thwaitesia argentiopunctata ehk peegelämblik. See Austraalias elutsev ämblik on kaetud hõbedaste plaatidega, mis muudavad kuju vastavalt sellele, kas ämblik tunnetab ennast ohustatuna või ei.

Koljat-linnutapik
Koljat-linnutapik Foto: Reuters / Scanpix

4. Koljat linnutapik. Lõuna-Ameerika vihmametsadest pärit Koljat linnutapik on kõige suurem ämblik maailmas - ta võib kasvada kuni 30 sentimeetri pikkuseks. Nagu tema nimi viitab, on need ämblikud võimelised ära sööma linnu, kuid see pole nende tavapärane dieet. Tänu oma suurusele võib ta süüa kõiksuguseid loomi: rotte, usse, konni, putukaid jne. Tema kõige ohtlikum omadus on rünnata pisikeste karvade lennutamisega, mis tekitavad silma ja suhu sattudes ägedat ärritust. Samuti teevad nad ohu korral häält.

Kaamelämblik
Kaamelämblik Foto: Wikimedia Commons

5. Kaamelämblik. Tegelikult pole see Solifugae perekonda kuuluv elukas mitte ämblik, vaid hämmaline, tuntud ka nimega tuulskorpion. Nad elavad mitmetes kõrbetes üle kogu maailma ning peavad jahti öisel ajal. Hirmuäratava välimuse kiuste ei söö nad siiski kaamleid. Kui sa oled kõrbes ja avastad, et see elukas sind taga ajab, siis joosta pole mõtet - suure tõenäosusega tahab ta lihtsalt sinu varjus päikese eest pakku saada. Samuti pole kaamelämblik mürgine.

Cebrennus rechenbergi
Cebrennus rechenbergi Foto: Wikimedia Commons

6. Cebrennus rechenbergi on põnev Maroko kõrbete elanik, kelle leivanumbriks on hundirataste tegemine. Tegemist on ainsa ämblikuga, kes sellisel moel liikub.

Paabulindämblik
Paabulindämblik Foto: Caters / Scanpix

7. Paabulind-ämblik. Austraalia elanikke, paabulinnu sulestiku värvides ämblikke on leitud kokku praeguseks juba 48 erinevat liiki. Suurim selle liigi esindaja on umbes viie millimeetri suurune, seega on tegu väga tillukeste ämblikega. Paarilise leidmiseks tantsivad nad, väristades värvilisi kehaosasid. Kui tants ei kõlba, võib emane ämblik isase sootuks ära süüa.

Ctenizidae
Ctenizidae Foto: Wikimedia Commons

8. Ctenizidae on maailma kõige pikema eluaega ämblikupere - nad võivad elada kuni 35 aastat. Nad ehitavad endale pesa maa alla ning mätsivad oma koopa kinni «uksega», mis on tehtud mullast, kõdust ja siidist ning nad kasutavad ust kavalalt ära, et saaki püüda.

Vesiämblik
Vesiämblik Foto: Wikimedia Commons

9. Vesiämblik on võimeline elama vee all, kuna ta koob endale siidist akvalangi. Tegemist on ainsate ämblikega, kes elavad terve oma elu vee all. Nad peavad vaid kord päevas käima veest väljas, et end taas hapnikuga varustada.

Brasiilia rändämblik
Brasiilia rändämblik Foto: Wikimedia Commons

10. Brasiilia rändämblik on maailma kõige mürgisem ämblik. Ta on võimeline salvama sind võimsa närvimürgiga, mis on 20 korda surmavam kui musta lese mürk - juhul, kui see jõuab sinu vereringesse. Hammustus on kohutavalt valus, järgnevad lihaskrambid, hingamishäired ja lõpuks hingamine seiskub. Meestel võib selle ämbliku mürk põhjustada väga valuliku erektsiooni, mis kestab tunde. Oma nimele kohaselt ei passi rändämblikud omaette nurgas, vaid rändavad palju ringi ning võivad jõuda banaanidega koos ka võõrriikide poelettidele. Nad on väga agressiivsed ning põhjustanud viimastel aastatel palju surmajuhtumeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles