Kohad, kus kalad surevad: maailma kõige saastatumad jõed

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: DANISH SIDDIQUI/REUTERS/Scanpix

Maailmas on jõgesid, mis on inimtegevuse toimel niivõrd saastunud, et kalad surevad ning hääbub ka veetaimestik. Portaal Globalcitizen on toonud välja kolm maailma kõige saastatumat jõge.

Ganges

India võimas ja püha jõgi Ganges on 2510 kilomeetrit pikk. See osa jõest, mis asub lähemal Himaalaja mäestikule, on puhas ning kõlbab juuagi, aga mida edasi India suunas, seda hullemaks olukord läheb.

Jõkke heidetakse iga päev miljard gallonit heitvett. 75 protsenti jäätmetest moodustavad toor- ja kodumajapidamisjäätmed. Sellele vaatamata, et jõe seisukord on kohutav, kasutatakse vett majapidamises ja ka kastmiseks.

Citarum

Väga reostatud jõgi on ka Citarum, mis paikneb Indoneesia pealinna Jakarta lähistel. Kunagine kalapüügivõimalusi pakkuv merelindude toitumispaik on muutunud sõna otseses mõttes jõeprügilaks. Piirkonnas asetsevad tekstiilivabrikud, mida on rohkem kui 200, paiskavad jõevette mürgiseid värve ja muid tootmisjääke.

Jõge katab paks prügikiht ning pudelite, topsikute ja kilekottide vahel hulbivad surnud kalad, kõhud ülespoole. Paljud kalamehed on loobunud traditsioonilisest kalapüügist ning elatavad end nüüd jõe pealt plastjäätmete korjamise ja taaskasutusse andmisega. 

Inimesed, kes jõe ääres elavad, kasutavad reostusele vaatamata vett põllumajanduses ja koduseks tarbimiseks.

Pasig

Pasigi jõge, mis voolab läbi Filipiinide pealinnast Manilast, ümbritsevad samuti inimestega  täidetud slummid. Iga päev paistakse jõkke prügi ja tööstusjäätmeid, mis on muutnud veekogu nii saastatuks, et jões ei ole elusolenditel võimalikki ellu jääda. Ei kalu, ei veetaimestikku, ainult prügi. Tegemist on bioloogiliselt täiesti surnud veekoguga.

Loe ka: Elusolendid, kelle eluiga ületab inimeste oma pika puuga

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles