Koeratõug, kelle on moodne aretus haigeks teinud (1)

lemmik.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aaron Chown / SWNS.com/Scanpix

Saksa lambakoerte suremuse põhjuseks on enamasti luustiku- ja lihasprobleemid, mis on tingitud koerte välimust mõjutavast selektiivsest aretusest.

Suurbritannias Kuningliku Veterinaariakolledžis läbiviidud uuringus, kus võeti ette peaaegu pool miljonit saksa lambakoera, nähtub, et igast kuuest koerast sureb üks luustiku- ja lihaskonnast tulevatesse probleemidesse, sealhulgas 15 protsenti koertest ei suuda seista, kirjutab Daily Mail.

Saksa lambakoeri ohustabki eriti aretustöö, mille eesmärk on muuta loomade välimust. Tänapäevastel saksa lambakoertel on väga madal tagakeha ja kaldus selg, mis hulgaliselt probleeme põhjustavad.

Peale seda, kui eelmisel aastal Suurbritannias korraldatud koertenäituse võitjaks tuli saksa lambakoer, kes ei olnud võimeline korralikult seismagi, muutis Suurbritannia kennelklubi standardeid ja ning uus nõudmine on, et koer peab suutma seista ilma kõrvalise toeta.

Kuid Kuninglik veterinaariakolledž tõi välja uue, selektiivse aretusega seotud mure: nimelt kannatavad saksa lambakoerad artriidi ja liigesehaiguste käes.

Kõige hilisem saksa lambakoeri puudutavas uuringus, mis teostati 2013. aastal ning milles töödeldi 430 koera kohta käivaid andmeid, tuvastati kokku 263 tervisehäiret. Kõige tavalisemaks olid kuulmekanali põletik, artriit, kõhulahtisus, kaaluprobleemid ning agressiivsus.

Uuring tõi ka välja, et koerad, kes ei sure luustiku- või lihaskonnast tulevatesse probleemidesse, võivad kannatada tugeva valu käes.

Uuringu autori Dan O’Neilli sõnul on saksa lambakoerad aretusest tulenevate terviseprobleemide poolest koeratõugude seas teisel kohal. Esimesel kohal on taani dogid. «Uuring tõi välja, et kõige levinumaks terviseprobleemiks on osteoartriit, mis võib osaliselt aretusest põhjustatud olla.»

«Saksa lambakoerad on vastuvõtlikud ka sellistele seisunditele nagu probleemid puusaliigestega, vähkkasvajad ja degeneratiivsed seljaprobleemid. Samas nende tervisehädade ulatus koerte populatsioonis ei ole teada,» sõnas O’Neill.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles