Küülikud päästsid Uus-Meremaa üleujutustes nutikal moel oma elu

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ferg Horn/AP/Scanpix

Uus-Meremaa farmer jäädvustas kaadrid küülikute hämmastavast ellujäämistaktikast. Selleks, et end uppumisest päästa, hüppasid jänesed lammaste selga.

Uus-Meremaa lõunasaarel asuvat Otago provintsi nädalavahtusel tabanud üleujutused olid nii rängad, et kohalikud võimud olid sunnitud eriolukorra välja kuulutama. Kui farmer Ferg Horne läks laupäeval üleujutatud karjamaale naabrimehe lambaid üle vaatama, märkas ta, et lambad ei olnud ainsad, kes olid uputusest pääsemiseks karjamaal kõrgema koha leidnud, kirjutab Guardian.

Lambad seisid karjamaa kõige kõrgemas punktis jalgupidi vees ning nende seljas istus kolm läbivettinud ja külmast värisevat küülikut. «Ma ei ole kunagi varem midagi sellist näinud. Nad lihtsalt istusid seal, püüdes end veest eemal hoida. Nad pidid leidma kõrgema koha, kust neil oli võimalik lammaste selga hüpata,» sõnas Horne ning lisas, et see näitab, kui ellujäämisvõimelised küülikud on. 

Farmeri sõnul ei olnud lambad kaasreisijatest sugugi häiritud. «Kui lambad liikuma sain, kukkusid küülikud maha, aga jooksid põõsastesse ning hoidsid okstest kinni. Hiljem, kui uuesti kontrollima läksin, olid jänesed kadunud. Seega pidid nad kindlasti ellu jääma.»

Horne rääkis, et on 40 aastat oma elust jänesejahti pidanud, aga lubas nüüdsest pikk-kõrvad rahule jätta, sest loomade ellujäämisinstinkt avaldas talle niivõrd suurt muljet. 

Uus Meremaa valitsus on kuulutanud küülikud kahjuriteks ja plaanib 2015. aastaks loomad saarelt hävitada. «Arvan, et nad väärivad elu ja jätan nad rahule,» on endine jahimees veendunud.

Praeguseks on üleujutus taandnud ning tegemist ei ole enam kriisiolukorraga.

Vaata ka: Jänesed pidasid maha poskimatši

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles