Hispaania autonoomne piirkond keelustas härgade piinamise võitlusareenil

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: IROZ GAIZKA/AFP/Scanpix

Baleaari saarte parlament hääletas selle poolt, et härjavõitlus loomadele kannatustevabaks muuta, sealhulgas keelati härjavõitlejatel terariistade kasutamine ning loomade tapmine võitluse käigus.

Esmaspäeval võttis Baleaari saarte parlament, vastu seaduse, mille kohaselt lõpetatakse härjavõitlus selle traditsioonilisel kujul, vahendab The Local.  

Baleaari saarestik on Hispaania autonoomne piirkond, kus vastuvõetud seadusest tulenevalt kehtestatakse ranged piirangud selles osas, mis härjavõitluse areenil üldse toimuda võib.

Härgade viibimist võitlusareenil vähendadakse kümne minutini ja härjavõitlejatel keelatakse teravate võitlusvahendite kasutamine. Küll on aga lubatud kasutada spetsiaalseid härjavõitluse keepe. Võitluspäeva õhtul tuleb loom tagastada farmi ilma vigastusteta.

Samuti sätestab seadus, et võitluses osalevad härjad peavad olema vähemalt neli aastat vanad ning nende füüsiline seisund peab olema piisavalt hea.

Seadus on leidnud eelkõige vasakpoolsete, sealhulgas Hispaania sotsialistliku partei toetuse. Hispaania valitsus on seevastu vastu seisnud ja öelnud välja, et selline seadus  läheb vastuollu Hispaania põhiseadusega ning et Baleaari parlament on tegutsenud ebaseaduslikult. Härjavõitlus on kuulutatud ametlikult Hispaania kultuuripärandi osaks.

Hiljutised rahvaküsitlused on näidanud, et vaid vaid üks elanik neljast tunneb härjavõitluse vastu huvi. 60 protseti 18-24-aastastest pooldavad härjavõitluse keelustamist.

Seni on edukalt suutnud härjavõitluse keelustada Kanaari saared. Kataloonia 2010. aastal vastu võetud härjavõitluse keelule astus valitsus 2016. aastal vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles