Video: miks ja kuidas peaks oma lemmikloomale massaaži tegema?

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Loomadele tehakse massaaži üldiselt samadel põhjustel, miks inimestelegi. Massaažiga parendatakse füüsilist seisundit, lõõgastatakse lihaseid ja pakutakse vaimset tasakaalu.

Massaaži tegemisel on kõige olulisem aspekt koera füüsilise seisundi eest hoolitsemine. «Näiteks vajavad paljudel koeratõugudel lihased suuremat koormust, kui suudavad taluda nende liigesed. Kuna luude ja liigeste tervis sõltub lihaste seisundist, võivadki tekkida probleemid. Massaaž on üks võimalustest, kuidas lihased tööle panna, ilma, et liigesed oleksid ülekoormatud,» selgitab Eesti massaaži ja teraapiakoolis loomamassaaži koolitusi andev loomaarst-massöör Irina Bukk. «Tehes massaaži, tõhustame oluliselt looma kudede verevarustust, soodustame ainevahetust, tugevdame immuunsüsteemi ja tasakaalustame looma psüühikat.»

Kutsikatel soodustab massaaž vaimset ja füüsilist arengut. Täiskasvanud koertel aga tagab vastupidavuse füüsilistele koormustele ja mõjutab positiivses suunas koera tervisenäitajaid. Vanale koerale tagab regulaarne massaaž elamisväärse ja valudeta elu vaatamata kõrgele eale. Põhjuseid, miks massaaži teha on väga palju, seega lihtsam oleks öelda, millal seda teha ei tohi.

Millised on vastunäidustused massaažile?

Kõik ägedad seisundid (palavik, ägedad põletikulised haigused, verejooks, igasugused murrud või rebendid, atakid jne), kõik puudulikkused (südamepuudulikkus, maksapuudulikus, neerupuudulikkus, kilpnäärmepuudulikkus jne), kasvaja või kasvajakahtlus ning tiinus.

Haigele loomale või operatsioonijärgselt tehakse massaaži vastavalt loomaarsti suunistele. Operatsioonijärgne massaaž leevendab valusid ja vähendab armkoe teket. «Selle puhul on mul oma autorimetoodika, millel on väga head tulemused. Massaaži tehakse loomale kohe peale seda, kui tal narkoosi mõju kaob. See on ravimassaaž, mis aitab taastada lõigatud kudede võimalikult optimaalse seisundi ja ennetab võimalikkude tüsistuste tekkimist,»  selgitab Bukk. Massaaž takistab intensiivse armkoe teket, mis mõjub negatiivselt looma liikumisvõimele.

Võistluskoerte puhul kehtivad samad reeglid, mis kõigile teistele sportlastele: enne võistlust vajab koer spetsiaalset spordimassaaži. Oskamatu massaaž võib nurjata looma sportliku soorituse.

Mida koeraomanikuna tähele panna?

Tavaliselt pöördub loomaomanik massööri poole, kui on probleemid tugi- liikumisaparaadiga, kuid paljud ei tea, et kõik naha- ja karvamuutused on seotud muutustega organismis. Ka siis, kui tegemist on nakkushaigusega. Isegi allergiatel on seos looma üldise tervisliku seisundiga. Haritud loomamassöör oskab orienteeruda looma kehal olevates tsoonides ja leida võimalikke terviseprobleeme ja anda ka soovitusi. Siin oleks kasuks ka koostöö loomaarstiga.

Massaaž - igale loomale individuaalne

Massaažid on erineva toimega ja hea koolitatud massöör oskab koostada raviskeemi konkreetsele loomale tema seisundist lähtuvalt. «Loomulikult ei saa me asendada jumalat ja kinkida oma lemmikloomale igavest elu, kuid pikendada looma eluiga ja parendada tema elukvaliteeti on loomamassööri võimuses küll! Ja arvestage sellega, et oma peremehe poolt tehtud massaaž on lemmikloomale alati armsaim,» räägib Bukk ning lisab, et Eestis saab professionaalset loomamassaaži õppida vaid Eesti massaaži- ja teraapiakoolis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles