Nõuanded, kuidas kaitsta koera suviste ohtude eest

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Spencer Platt/AFP/Scanpix

Ilus ja soe ilm ning päikesepaiste tähendab, et lemmikudki veedavad rohkem aega õues. Loomaomanikele võib see aga hoopis kaasa tuua rohkem käike arsti juurde, sest suvel õues ähvardavad loomi mitmesugused ohud.

Mõningaid nõuandeid, kuidas ja mille eest loomi palavatel suvepäevadel kaitsta, annab nõu portaal Prevention.

Esimene suvine reegel on, et looma ei tohi kunagi palava ilmaga autosse jätta. Isegi mitte siis, kui autoaknad praokil on, sest seisva sõiduki sisemuse kütab palav suvepäike kiiresti kuumaks ning loom võib saada kuumarabanduse ning surra.

Koeraga jalutama minnes tasub vältida lõunaaega, sest sel ajal kütab suvine päike kõige kuumemini. Eriti oluline on kuumuse vältimine just lühikese ninaga koerte puhul (buldogid, mopsid), kellel esineb suuremat vastuvõtlikkust kuumarabandusele.

Kuumarabanduse tunnuseks on raske hingamine, kuivad igemed, oksendamine ja kõhulahtisus. Sellisel juhul ei tohi looma külma duši alla viia, vaid tuleks ta viia jahedamasse kohta ja panna talle niiske rätik ümber keha. Rätikut tuleks korduvalt niisutada ning toimetada loom esimesel võimalusel arsti juurde.

Kui tuba on palav peremehe jaoks, siis on see seda ka looma jaoks. Seetõttu tasuks palavusest tingitud ebamugavustunde vähendamiseks ventilaator sisse lülitada.

Kui päike on looma nahale liiga teinud, tuleks õhukese kihina panna aaloemahla, et ärritunud kohta rahustada.  

Suvistest aiapidudest jäävad järele grillimise jäägid ning rasvased toidupalad, mida koerale andma ei peaks. Ribides olevad väikesed luud võivad kahjustada koera seedekulglat.

Suvises aias kujutavad koerale ohtu taimedest asalead, mille näksimine võib kaasa tuua kõhuvalu ja -lahtisuse ning südame rütmihäired.
 

Loe veel: 10 puhtusefriikidele sobivat keoratõugu

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles