Nipid, kuidas tubase kassi ellu põnevust tuua

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: MATT DUNHAM/AP/Scanpix

Tubane elu hoiab lemmiklooma õnnetuste ja kadumise eest, kuid sageli hakkab kassidel toas igav ning nad võivad pulbitsevate instinktide tõttu agressiivseks muutuda. Lihtsate nippide abil on võimalik kassile huvitavat tegevust pakkuda, kirjutab portaal How Stuff Works.

Kodukasside lähim metsik sugulane on Aafrika metskass, kes vabas looduses mitu korda päevas jahti peab. Tubased kassid saavad harva õue, kui üldse ning võimaluse puudumine oma instinktid valla päästa võib põhjustada agressiivsust või ülesöömist, kui toidukauss juhtub pidevalt täidetud olema.

Kui kass ainiti aknast välja vaatab või põrandal igavleva näoga laiutab, on see märk, et ta vajaks tegevust, mis on huvitav ja hoiab meeled ärksana.

Selleks tasub tal toidu kättesaamine huvitavamaks teha, pannes kuivtoidu näiteks mänguasja sisse, kust loom peab toidupalade kättesaamiseks ise vaeva nägema. Kõige levinumad on pallikujulised veerevad mänguasjad, mida saab krõbuskitega täita. Kuid alati ei pea neid ostma poest, vaid võib ka ise meisterdada.

Käepärased võimalused arendava lelu meisterdamiseks

Võta tühi plastpudel ning tee sellesse augud. Augud peaksid olema piisavalt suured, et pudeli liigutamisel toidupalad välja tulevad. Täida pudel kuivtoiduga ning keera kork peale. Ongi arendav mänguasi valmis.

Kui kass on lihtsama versiooniga harjunud, võib midagi keerukamat välja mõelda. Näiteks teha pudelisse vähem auke, mis muudab toidu kättesaamise juba veidi keerukamaks.

Krõbinaid võib panna munakarbi lohkudesse, kust kass need käpaga välja õngitsema peab. Kassile on huvitav ka see, kui teha pappkarbi külje sisse mõnesentimeetrise läbimõõduga auk, kust parasjagu käpp sisse mahub, et karpi peidetud krõbinad kätte saada.

Kui kass eelistab kuivtoidule pigem konserve, võib võtta muffinite küpsetamiseks mõeldud lohkudega plaadi ning panna paari lohu põhja veidi toitu. Selleks, et toitu kätte saada, peab kass jalutama ümber plaadi ja nuuskima iga lohku, et toit üles leida.

Kassi vaimse ergutamise puhul kehtib reegel, et tuleb minna lihtsamalt keerulisemale. Kui kass ei paista toidu leidmisest esialgu huvitatud olevat, tuleb kasutada maitsvamaid palasid, mis teda tegutsema motiveerivad.

Loe veel: Loomaarst selgitab, kuidas kassiga edukalt sõprust sõlmida

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles