Kala, mille nahk aitab efektiivselt raskeid põletusi ravida

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Paulo Whitaker/Reuters/Scanpix

Ahvenaliste seltsi kuuluvate tilaapiate nahka peeti senini kalakasvandustes tootmise ülejäägiks, kuid nüüd on Brasiilia arstid avastanud kalanaha efektiivse toime raskete nahapõletuste ravis.

Teise ja kolmanda astme põletused on kannatanule väga valusad taluda ja olenevalt sellest, kui ulatuslikud need on, võivad põletused olla ka surmavad. Brasiilias José Frota instituudi arstid leidsid meetodi, kuidas efektiivselt põletusi ravida, ilma, et peaks pidevalt põletuskreeme ja sidemeid kasutama. Viimaseid tuleb ka sageli vahetada, mis on patsiendi jaoks väga valulik protseduur, kirjutab Business Insider.

Tilaapia nahk sisaldab rikkalikult paranemiseks vajalikku kollageeni, mida on isegi rohkem kui inimese nahas. Enne patsiendil kasutamist kala nahk steriliseeritakse.

Mõnedel juhtudel võib tilaapia nahka hoida patsiendi põletushaavadel kuni armkoe tekkimiseni, kuid raskematel juhtudel on vaja tilaapia nahka vahetada samamoodi nagu tavalisi sidemeidki. Tilaapia nahal on täheldatud ka valuvaigistavaid omadusi.

Tilpaaia on tavaline kala, mida leidub rohkesti Brasiilia jõgedes ja kalakasvandusestes ja seni peeti tilaapia nahka kalakasvatustes tootmisjäägiks. Kuna kala nahk maksab vähem, kui raviks kasutatavad sidemed, on see meetod ka võrdlemisi odav.

Uus ravimeetod on alles testjärgus ja seni on eksperimentaalset põletusravi saanud 56 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles