Magus vabadus: haruldane albiino orangutan päästeti puurielust

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: HANDOUT/REUTERS

Indoneesias Borneo saarel päästeti külaelanike käest haruldane albiino orangutan, keda hoiti puuris.

Valge karvkatte ja siniste silmadega Borneo orangutan oli elanud puurivangistuses Kapuas Hulu piirkonnas asuvas külas, vahendab AFP.

Päästetud loom anti organisatsiooni hoole alla, mis tegeleb Borneo orangutanide päästmise ja liigi säilitamisega. Organisatsiooni esindajate sõnul on see 25 tegutsemisaasta jooksul esimene kord, kui neil tuleb hoolitseda albiino orangutani eest.

 HANDOUT/REUTERS/Scanpix
 HANDOUT/REUTERS/Scanpix Foto: HANDOUT/REUTERS

Viieaastane orangutan oli parasiite täis ja inimeste suhtes ettevaatlik. Kuna haruldasest orangutanist on saanud liigi saadik, annab organisatsioon avalikkusele võimaluse talle nime valida.

Borneo orangutan koos Sumatra orangutaniga on ainsad Aasias elavad inimlased ehk hominiidid. Borneo orangutanide karv on tavaliselt punakaspruun ning tegu on äärmiselt ohustatud liigiga.

Borneo saarel elab hinnanguliselt 100 000 orangutani. 1973. aastal oli neid saarel 288 500. Aastaks 2025 ennustab Rahvusvaheline Loomakaitseliit loomade arvu langust 47 000 isendini.

Orangutanide asualad on tänu inimtegevusele kokku kuivanud. Põhiliseks ohuks on vihmametsade mahavõtmine ja palmiõli tootmine. Metsade hävitamise tõttu puutuvad orangutanid kokku inimasustusega ja pole harvad juhtumid, kus külaelanikud kohtlevad loomi halvasti, sest neis nähakse kahjureid.

Loe veel: Väike ahv ja dalmaatsia koer on parimad sõbrad

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles