Tänavamüral ja lindude häälitsustel on huvitav seos

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Eugene Hoshiko/AP

Sõpradega nädalavahetusel baaris olles on valjude häälte sees raske end kaaslastele kuuldavaks teha. Sama häda on ka linnakäras elavatel lindudel.

Isegi paar tundi valju kõnet mõjub inimese häälepaeltele. Mida siis peavad tundma linnud, kes on igapäevaselt sunnitud elama linnamüras ning valjudest helidest ümbritsetuna liigikaaslastega suhtlema.

Popular Science vahendab teadusväljaandes Bioacoustics ilmunud teadustööd, mille käigus uurisid teadlased Washingtonis värvuliste seltsi kuuluva linnu Contopus virens laulu ning täheldasid selles olulisi muudatusi.

Teadlased tegid kindlaks, et linnud üritasid end liigikaaslastele liiklusmüras kuuldavamaks teha, muutes laulu kestust ja sagedust. Siiski ilmnes, et liigikaaslased ei paistnud häälemuutustele eriti reageerivat, olenemata isegi sellest, kas tegemist oli paarituskutse või territooriumi kaitsmisega. Olukorda võib võrrelda sumiseva baariga – keegi teeb valju häält, et end kuuldavaks teha, aga teised sellest siiski suurt ei hooli.

Sarnaseid muutusi lindude häälitsuses fikseerisid ka Georgia Masoni ülikooli teadlased San Franciscos elavatel varblastel.

Rõõmustav uudis on, et see muutus pole püsiv. Kui liiklusmüra ümberringi väheneb, naasevad linnud traditsioonilise lauluviisi juurde.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles