Mõned huvitavad faktid, mida neljajalgse sõbra saba kohta teada

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koer. Pilt on illustratiivne.
Koer. Pilt on illustratiivne. Foto: www.pexels.com

On üldteada, et koerad liputavad saba, kui nad on rõõmsad, aga tegelikult on sabal edastada teisigi sõnumeid.

Tuleb välja, et koerad kasutavad saba lisaks tunnete väljendamisele veel liigikaaslaste meelitamiseks. Saba annab ka teada, kumb ajupoolkera on koeral aktiveeritud, kirjutab portaal I Heart Dogs.

Sabal on täita sotsiaalne funktsioon - koerad ei liputa saba kunagi üksinda olles, vaid siis kui tema ümber on inimesed või loomad. Lõigatud sabadega koertel, kellel on pika saba asemel vaid jupp, on arusaadavalt keerulisem saba kaudu oma emotsioone väljendada. Samuti on teistel koertel keerulisem lühikese sabaga koerte kehakeelt lugeda.

Koerad hakkavad saba liputama kui nad on umbes pooleteise kuu vanused.  Publik, kes on esimeste sabaliputuste tunnistajaks, on koeraema ning kutsika õed-vennad.

Teatud tüüpi sabaliputused tähendavad erinevaid emotsioone. Vaatame lähemalt:

  • Kui koer on enesekindel, siis uute inimestega tutvumisel ilmneb koeral kerge sabaliputus
  • Kõrgemal asendis olev saba, mis samas kiiresti lühikeste tõmmetega üles-alla liigub, väljendab, et koer tunnetab ohtu
  • Lai, pühkiv sabaliputus on märk sõbralikkusest
  • Aeglane, laisk sabaliputus tähendab, et koer on sõbralik ja rahulik

Saba liikumise suunal on samuti oma tähendus. Suund näitab, kumb ajupoolkera on koeral parajasti aktiveeritud. Kui koera liputab saba suunaga paremale, siis on see märk rahulolevast ja lõdvestunud olekust.  Kui saba liikumine on suunatud pigem vasakule, on koer närviline, ärevil. Võib-olla tunnetab ta isegi ohtu. Inimestel võib olla keeruline sellest aru saada, aga teistele koertele on sõnum üheselt mõistetav.

Saba võib vajadusel olla abiks ka tasakaalu hoidmisel ning teatud tõugu koertel, näiteks retriiveritel, töötab saba vees propellerina ning aitab tüürida. Neil koertel on saba tugev ja saba tüvi lai.

Saba aitab koertel liigikaaslastele lõhnade abil sõnumeid levitada. Kui koer on kartlik, hoiab ta saba jalgevahel, kattes niimoodi saba juures olevad anaalnäärmed, mis täidavad koerte omavahelises suhtluses olulist osa. Sabaliputus seevastu aitab lõhnadel levida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles