Mehhiko koopast leitud hiigelämblik meenutab suuruselt pesapalli

lemmik.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv
Foto on illustreeriv Foto: Wikipedia

San Diego loodusajaloo muuseumi teadlased avalikustasid uue ämblikuliigi, mille ladinakeelne nimi on Califorctenus cacachilensis. Tegemist on ühe suurema ämblikulaadsega maailmas.

Muuseumi teadlane Jim Berrian sai esimest korda vihje ämbliku olemasolu kohta, kui ta külastas 2013. aasta ekspeditsiooni ajal Mehhiko loodeosas Sierra Cacachilase mäestikus paiknevat koobast, vahendab Los Angeles Times.

Näinud koopas rippumas hiilgasliku ämbliku väliskeletti, asus Berrian järgmise sammuna elusolevaid isendeid otsima. Teadlane leidiski otsitu kõrvakoopast  ja järgmisegi samast liigist ämbliku lähedal asuvast hüljatud kaevandusšahtist.

Ämblik on umbes sama suur kui maailma suuremad ämbliklaadsed - tarantlid, aga inimestele arusaadavamaks tegemiseks on teadlased ämbliku suurust võrrelnud ka pesapalliga. Califorctenus cacachilensise keha on 2,50-sentimeetrise läbimõõduga ja on kaetud karvadega. Väljasirutatud jalad annavad ämbliku läbimõõdule veel 10 sentimeetrit juurde. 

Califorctenus cacachilensis näeb välja üsna lihakas välja ning omab muljetavaldavaid kihvu, aga surmav tema hammustus inimesele ei ole.

Maailmas on 1,1 miljonit putukaliiki, mis on teaduslikult kirjeldatud, aga umbes 4 miljonit liiki ootavad veel kindlakstegemist. Seega uute ämblikuliikide leidmine ei ole sugugi ebatavaline.

Fotot hiigelämblikust saab vaadata SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles