5 asja, mida lemmikloomaga reisile minnes teadma peab

lemmik.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.pexels.com

Seda, et koeral või kassil on välisriiki minemiseks vaja mikrokiipi või tätoveeringut, teavad ilmselt paljud. Millisesse riiki minnes tuleb koerale aga teha näiteks paelussi vastane tõrje?

Paarkümmend aastat tagasi oli reisimine veel tõeline luksus. Tänapäeval on see aga inimeste lahutamatu elu osa. Maailma avastades ei pea tingimata ka oma lemmiklooma maha jätma, enne reisile minekut tuleb end lihtsalt vajalike seadustega kurssi viia. 

Lemmikloomaga (koer, kass, valgetuhkur, koduküülikud jne) Euroopa Liidu liikmesriikidesse mittekaubanduslikel eesmärkidel reisides kehtivad peamiselt ühesugused reeglid. Toome teieni viis asja, mida tuleks kindlasti teada:

1. Mikrokiip: koerad, kassid ja valgetuhkrud peavad olema märgistatud mikrokiibi paigaldamise teel või selgelt loetava tätoveeringuga, mis on tehtud enne 3. juulit 2011.

2. Lemmikloomapass: reisimisel Euroopa Liidu liikmesriikidesse peab loomaga kaasas olema vastav lemmikloomapass, mille abil saab kindlaks teha looma omaniku nime ja aadressi ning, mis tõendab kehtivat vaktsineerimist marutaudi vastu.

Passi  peavad olema kantud omaniku ja looma andmed, tätoveeringu või mikrokiibi number ning andmed marutaudi vaktsineerimise kuupäeva, kasutatud vaktsiini ja vaktsineerimise kehtivuse kohta.

3. Marutaudi vaktsiin: loomade viimisel EL liikmesriikidesse on nõutav kehtiva marutaudi vastase vaktsineerimise olemasolu. 

4. Paelussi vastane tõrje: loomade viimisel Ühendkuningriiki, Maltale, Iirimaale ja Soome tuleb koertele teha ka paelussi Echinococcus multilocularise vastane tõrje. Parasiiditõrje tuleb teha vähemalt 24 tundi, kuid mitte rohkem kui 120 tundi enne kavandatavat sisenemist nimetatud liikmesriikidesse.

Parasiiditõrje peab tegema veterinaararst ravimiga, mis sisaldab piisavat annust prasikvanteeli või mõnda muud selleks ette nähtud litsentseeritud farmakoloogilist preparaati.

5. Eriload: paljud riigid nõuavad koera, kassi või valgetuhkru mittekaubanduslikuks liikumiseks veel erilubasid või nõudeid. Sihtkohariikide nõuded lemmikloomadele on reeglina leitavad vastava riigi tolliasutuse kodulehelt reisijate informeerimisele suunatud alajaotusest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles