Inimesed on vasaku- või paremakäelised, aga kuidas on lugu loomadega?

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tuleb välja, et ka kassidel ja koertel on üks käpp domineerivam ning seda kasutavad nad rohkem. Sellisele järeldusele jõudsid teadlased pärast kahe uuringu tegemist.

Esimene uuring tehti Türgis Ataturki ülikoolis ja see tõestas, et 50 protsenti kodukassidest kasutab kõige tihemini paremat esikäppa, 40 protsenti kasutab vasakut esikäppa ja ülejäänud 10 protsendil ei ole domineerivat käppa. Teadlased on märganud sedagi, et emased kassid eelistavad kasutada rohkem paremat esikäppa ja isased vasakut, kirjutab Mental Floss.

Manchesteri ülikoolis tehti analoogne uuring, kuid seal võeti vaatluse alla koerad. Selgus, et umbes pool koertest kasutab kõige tihemini paremat ja ülejäänud pool vasakut esikäppa. 

Dogtime tõi välja mõne nipi, kuidas kindlaks teha, kumb esikäpp on sinu lemmikul domineeriv:

  • aseta maiustus diivani alla nii, et lemmik peab selle kätte saamiseks esikäpa välja sirutama; jälgi, kumba esikäppa ta selleks kasutab;
  • kui annad koerale närimiskondi, siis jälgi, millise esikäpaga ta konti närimise ajal kinni hoiab;
  • kui lemmik tõuseb püsti ja hakkab kõndima, jälgi, millise käpaga ta esimese sammu teeb;
  • koera puhul saab domineeriva käpa kindlaks teha ka siis, kui palud koeral endale käppa anda. Millise käpa ta su käe peale tõstab?
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles