Uuring: koertele ei meeldi ebaviisakad ja ülbed inimesed

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koer saab aru, kui inimene ei ole abivalmis.
Koer saab aru, kui inimene ei ole abivalmis. Foto: Publicdomainpictures.net

Ema ütles alati, et «kui sul pole midagi ilusat öelda, siis ära parem ütle midagi». Sama kehtib ka siis, kui mõni koer on läheduses.

Uus uuring näitab, et koerad ja ahvid hoiavad eemale vastikutest inimestest, kirjutas CBS Philly. Uurijate eesmärk oli teada saada, kas koerad ja ahvid reageerivad kuidagi teisiti neile, kes on abivalmid.

Psühholoog James Anderson ja tema kolleegid alustasid kõige pealt katset ahvide peal, pannes nende ette inimese, kes oli hädas mänguasjakarbi avamisega. Hädasolija küsis abi näitlejate käest, kellest üks teda aitas ning teine mitte. Pärast pakkusid mõlemad näitlejad ahvile süüa ning loom pidi otsustama, kummalt ta söögi vastu võtab, kas abivalmi või ülbe inimese käest.

Uuringust tuli välja, et kui näitleja oli abivalmis, siis polnud ahvil vahet, kas võtab söögi vastu abi paluja või abi andja käest. Kui aga anti ahvile valida abi paluja ja keelduja vahel, siis hoidis ahv abivajaja poolele.

Samamoodi katsetati koerte puhul, kas nad hoiavad inimese poole, kes nende omanikku millegagi aitas. Iga koeraomanik proovis avada anumat ja pöördus siis kahe näitleja poole, üks aitas või ei aidanud omanikku ning teine jäi passiivseks.

Koerale näitlejaid esitledes tuli välja, et looma ei huvitanud, kas omanikku aidati või mitte, küll aga valis koer pigem passiivse näitleja selle ees, kes omanikku ei aidanud.

Andersoni sõnul näitab selline uuring, et ahvid ja koerad saavad inimsuhetest aru sarnaselt inimestele. «Kui keegi käitub ebaviisakalt, siis on ka loomadel selle suhtes emotsionaalse reaktsioon,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles