Tülinorija, jahipidaja, uudishimutseja – kes on sinu kass?

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lincolni ülikooli teadlane dr Lauren Finka tegi hiljuti uuringu, millest selgus, et kassidel on mitu iseloomutüüpi. Uuringu tarbeks intervjueeris Finka 200 kassiomanikku.

Finka sõnul esineb kassidel viis iseloomutüüpi, mida mõjutab kassi areng, kasvatus ja ka geenid. Iga tüübi puhul esineb väikeseid variatsioone, kuid laias laastus võib kassid jagada viide kategooriasse, kirjutab iHeartCats.

1. Inimeste armastaja

Sellesse kategooriasse kuuluvad kassid on väga sotsiaalsed ja neile meeldib inimestega suhelda. Nad nõuavad pidevalt omaniku tähelepanu, sätivad end alati omaniku lähistele ja isegi magavad samas voodis. Nad lausa vajavad inimeste hellust ja hoolitsust ning kõige paremini sobib neile kodu, kus on palju inimesi, kellega suhelda.

2. Jahipidaja

Kõik kassid on loomult jahipidajad, aga sellesse kategooriasse kuuluvad kassid näitavad kogu aeg välja valmidust ja soovi jahti pidada. Neile meeldivad realistlikud mänguasjad, mida saab nurga tagant luurata, käpaga patsutada ja isegi «tappa». Kõige rõõmsamad on need kiisud siis, kui neil on piisavalt suur ala, kus ringi liikuda ja maailma avastada. Õues olles mängivad nad vabalt näiteks putukatega.

3. Kasside armastaja

Nendele kassidele meeldib kõige rohkem olla koos teiste kassidega. Kui kodus on mitu kassi, siis selle kategooria esindaja võib oma kaaslast pidevalt lakkuda, tema nina puudutada ja kindlasti magavad nad alati koos. Neile meeldib liigikaaslaste seltskond isegi rohkem kui inimeste oma. 

4. Tülinorija

Need kassid ärrituvad kergesti, nad on inimeste ja keskkonna suhtes väga tundlikud ning neile ei meeldi, kui neid katsutakse. Nende kassidega peab üsna kannatlik olema, vastasel juhul tekib kassil stress. Muudatused, ka kõige väiksemad, ajavad neid kasse endast välja (nt külaliste tulek või valesse kohta asetatud tool). Nad on pigem iseseisvad kassid, kellele meeldib inimesi distantsilt jälgida.

5. Uudishimutseja

Uudishimulik kass on alati juures, kui pereliikmed midagi põnevat teevad. See kass on mänguline, sõbralik ja tunneb kõige vastu suurt huvi. Neile meeldib uusi asju avastada ja sageli võib neid kasse leida karpidest, paberkottidest või mõnest veidrast kohast, kus kass varem pole käinudki. Neile meeldib inimestega suhelda ja neil pole ka külaliste vastu midagi. Ongi rohkem uusi lõhnu ja asju, mida avastada!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles