Nagu Tinderis: Hollandi loomaaias lastakse emasel orangutanil pildi järgi kaaslane valida

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Guillaume Souvant/AFP/Scanpix

Hollandi loomaaed loodab, et kui nad lasevad emasel orangutanil Sambojal endale ise kaaslase valida, siis suureneb võimalus, et Samboja saaks ka järglasi.

Apenheuli ahvide pargis käivitis neli aastat kestev projekt, mis sai tabava nime: «Tinder orangutanidele». Projekti käigus näidatakse 11-aastasele Sambojale võimalike partnerite pilte. Potentsiaalsed peigmehed kuuluvad kõik rahvusvahelisse ahvide paaritumise programmi, kirjutab The Guardian.

Käitumisbioloog Thomas Bionda selgitas, et projekti eesmärgiks on selgeks teha, kuidas emased orangutanid kaaslasi valivad. Kuna potentsiaalne partner võib tulla kaugelt, näiteks Singapurist, siis loodetakse, et kui Samboja ise valiku teeb, on suurem võimalus, et nad ka klapivad omavahel. Bionda sõnas, et emaste ja isaste kohtumised ei kulge alati sujuvalt ning on juhtunud, et loomad tuleb paaritamata loomaaedadesse tagasi saata. 

Bioloogi kinnitusel kuulub see projekt suuremasse programmi, mille käigus uuritakse, missugust rolli mängivad tunded loomadevahelistes suhetes. «Emotsioonil on evolutsioonilises mõttes oluline tähendus. Kui sa looduses emotsiooni õigesti ei tõlgenda, siis see võib karmilt lõppeda,» nentis Bionda.

Teadlastele valmistab praegu muret see, et neil pole piisavalt vastupidavat puutetundliku ekraaniga seadet, mida Sambojale anda. Esialgu katsetati ühe tahvelarvutiga, mis oli tugevdatud terasest raamiga, aga kui Samboja selle kätte sai, ei pidanud seade kaua vastu. Kui leitakse piisavalt tugev seade, siis saavad teadlased uurida, kas pelgalt välimuse põhjal võib kahe looma vahel armuleek põlema lüüa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles