Sooja talve nautivad puugid ohustavad lemmikloomi

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täpilahus on puugitõrjevahend, mida pannakse lemmikule turjale.
Täpilahus on puugitõrjevahend, mida pannakse lemmikule turjale. Foto: SCANPIX

Tähelepanelikud loomaomanikud on võib-olla juba sel aastal oma lemmiku küljest leidnud mõne puugi. Kõlab üllatavalt, et jaanuaris võib puuke leida, aga kuna talv pole väga külm olnud, siis pole selles midagi ebatavalist.

Kuigi puugihooaeg kestab üldiselt aprillist oktoobrini, võib pehme talv seda oluliselt pikendada. Puugid muutuvad aktiivsemaks siis, kui ööpäeva keskmine temperatuur on 6-7 kraadi.

Loomaarst Triin Kass Tiina Toometi Kliinikust kinnitas, et puugid on tõesti juba liikvel, sest käesolev talv on olnud soojemapoolne. Seetõttu tuleks ka praegusel ajal lemmikut puukide eest kaitsta sobiva puugitõrjevahendiga.

Puugitõrjevahendeid on mitmesuguseid, sealhulgas ka looduslike toimeainetega – turjale kantavad täpilahused, kaelarihmad, pihustid ja suukaudselt manustatavad tabletid. Soojemal ajal, kui puugid on eriti aktiivsed, võib kasutada ka mitut erinevat vahendit: koerale puugirihm kaela ja kui on plaanis metsa või kõrge rohu sisse minna, siis lisaks pihustada loom üle puuke peletava aerosooliga. Lemmikule sobiva puugitõrjevahendi leiab loomaomanik loomakliinikust või ka apteegist vastavalt oma lemmiku eluviisile ja kehakaalule.

Kui leiate lemmikloomalt puugi, siis tuleks see eemaldada spetsiaalsete puugitangidega, mida võib leida nii loomakliinikutest kui apteekidest. Väljatõmbamisel ei tohi puuki keerata, kuna see intensiivistab puugi seedetegevust. Puuk tuleks tervelt kätte saada, sest kui puugi pea jääb sisse, hakkab loom seda kohta kratsima ja tekitab endale haava.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles