Lastel on lemmikloomadega paremad suhted kui õdede-vendadega

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elena Shumilova/Caters News Agency/Scanpix

Cambridge'i ülikooli teadlaste uuringust selgus, et lastele meeldib rohkem suhelda lemmikloomade kui õdede-vendadega. Teadlaste sõnul saavad lapsed loomadega ka paremini läbi kui lähisugulastega.

Uuring tõestab taaskord, et koduloomad võivad lapse arengut olulisel määral mõjutada. Kahtlemata mõjub see positiivselt lapse sotsiaalsete oskuste ja emotsionaalse heaolu arengule, kirjutab Science Daily.

Väga paljudes majapidamistes on nüüdisajal lemmikloomad, kuid üsna vähe on uuritud seda, millised on laste ja loomade omavahelised suhted. Matt Cassells Cambridge'i ülikooli psühhiaatriaosakonnast ütles, et lapsed pöörduvad tihtilugu lemmiklooma poole, et loomale saladusi rääkida ja seltsi saada. See, et loomad rääkida ei oska, paistab lastele isegi meeldivat, kuna see tähendab, et loom ei kritiseeri ega vaidle vastu.

Cassells sõnas, et nende eesmärgiks oli uurida, millised suhted on lastel loomadega, võrreldes näiteks suhetega lähisugulastega. «Pikas perspektiivis aitab see meil paremini mõista, kuidas mõjutavad loomad terve lapse arengut,» lisas ta.

Uuringu käigus vaatlesid teadlased 77 pere 12-aastaseid lapsi. Igas peres oli rohkem kui üks laps ja vähemalt üks lemmikloom. Lapsed ise kinnitasid, et neil on lemmikutega paremad suhted kui õdede-vendadega, kuna lemmikloomadega on vähem konflikte. Samuti selgus, et kõige suuremat rahuldust tundsid lapsed, kel oli kodus koer.

Cassells rääkis, et kui varasemad uuringud on vihjanud justkui sellele, et poistel tekivad lemmikloomadega tugevamad suhted kui tüdrukutel, siis nende uuring näitas vastupidist. Kuigi nii poisid kui ka tüdrukud olid lemmikloomadega väga rahul, tunnistasid tüdrukud rohkem, et jagavad loomadega oma saladusi, otsivad neilt tuge ja seltsi. Teadlaste sõnul võib see näidata, et tüdrukud suhtlevad loomadega teistmoodi kui poisid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles