Miks äratab mõni kass omaniku ebatavalisel ajal üles?

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caters News Agency/Scanpix

Paljudele kassiomanikele on ilmselt väga tuttav see, et öösel äratab sind kassi näugumine või pehme käpp, mis patsutab vastu su põske. Aga kas oled kunagi mõelnud, miks kass sellisel veidral ajal üleval on ja miks ta üritab sind äratada?

Kassiomanikud teavad, et kasside päevakava ei pruugi alati inimese omaga kokku sobida. Kassid kipuvad olema aktiivsemad hommikuti ja õhtuti, kuna neile meeldib pigem hämaras tegutseda. Teadlased usuvad, et kasside päevakava on välja arenenud nende eelkäijate omast, kes pidasid päikesetõusu ja -loojangu ajal jahti, kirjutab iHeartCats.

See võib ka selgitada, miks on kass üleval siis, kui sina tahaksid veel magada. Tema jaoks on varahommik parim jahipidamise aeg ja ta on veendunud, et sina võiksid sel ajal samuti üleval olla. Kuna kodukassid ei pea toitu jahtima, siis jääb neil energiat üle ja kass võib inimese üles ajada pelgalt igavuse tõttu. 

Kuna kassil tekib inimesega lähedane side, võib ta äratada sind selleks, et suhelda. Näugumine on üks moodus, kuidas kass inimesega suhtleb. Loomaeksperdid on ühel meelel, et näugudes ja inimese vastu hõõrudes üritab kiisu märku anda oma füüsilistest, emotsionaalsetest ning sotsiaalsetest vajadustest. Täiskasvanud kassid ei suhtle omavahel näugumise abil, see paistab olevat oskus, mille kassid on omandanud peamiselt inimestega suhtlemiseks.

Vahel võib kiisu sind üles ajada ka sellepärast, et tal on kõht tühi. Samas tasuks jälgida seda, et kui andsid kassile õhtul süüa ja ta tuleb sind juba paari tunni pärast üles äratama, siis ilmselt pole ta näljane ning teda ei tasu toiduga nuumata. Loomaarst dr Kathryn Primm sõnas, et kassiomanikud teevad tihti selle vea, et pakuvad tähelepanu otsivale kiisule süüa. Seetõttu on kodukassid üha raskemad ja ülekaalulisi lemmikloomi on kodudes rohkem kui kunagi varem.

Selleks, et kass ei ärataks sind ebatavalisel ajal üles, tasuks temaga päeva jooksul võimalikult palju tegeleda, et kassi energiat kulutada. Kui kass saab päeval mängida ja lelusid «jahtida», siis väsib ta rohkem ära ning võib koguni terve öö rahulikult magada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles