Loomaarst selgitab, miks võib merisigadel karv koos nahatükikestega maha tulla

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caters News Agency/Scanpix

«Minul on mitu merisiga ja vanematel (2-aastased) on tekkinud esijalgadel padjakese küljele liigne nahk, mis on juba üsna pikk ja meenutab lisavarvast. Moodustis tundub olevat kuiv ja elutu, aga kinnitub käpa padja külge. Kas on põhjust muretsemiseks? Mida sellega tegema peab?» kirjutab lugeja. 

Veel soovib lugeja teada, miks tuleb merisigadel aastaringselt, kuid peamiselt just praegusel perioodil karv koos kuivanud nahatükikestega maha. Millega oleks hea seda ravida?

Tatari loomakliiniku veterinaar Andrus Joost vastab, et asjal võib olla kaks selgitust. «Võimalik, et märkasite talla all paiknevaid padjakesi, mis ongi karvutud ja kaetud roosa nahaga. Just sellised peavadki need välja nägema,» sõnab Joost.

Teine võimalik selgitus on see, et tegemist on nn pododermatiidiga ehk jalgade põletikuga. See võib tema sõnul tekkida siis, kui puur pole piisavalt puhas ja kipub olema niiske. Pododermatiidi kahtlusega soovitab Joost pöörduda loomaarsti poole. 

Kirjeldatud nahaprobleemi põhjuseks võivad Joosti sõnul olla nahaparasiidid. «Neid esineb merisigadel väga sageli. Ravimid, mis on ette nähtud merisigade parasiiditõrjeks- ja profülaktikaks pole käsimüügis saadavad, mistõttu tuleks loomaarstiga nõu pidada,» sõnab ta. Olukorra leevendamiseks võib merisigu pesta spetsiaalse šampooniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles