Loomaarst selgitab, miks laseb kass end vahel väntsutada

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Miks lubab umbes 5-aastane isane kass end väntsutada? Vahel võtab pere väikseim laps kassi sülle ja tahab teda kaisutada. Kass näib ärevil ja põgeneks, kui saaks, aga hakkab hoopis lapse pead lakkuma. Kui kass tunneb haarde lõdvenemist, siis lahkub kiiresti. Kuidas mõista kassi suhet lapsesse? Haiget ta ei saa, aga süles ei taha olla,» küsib lugeja.

Veterinaar Aivi Org sõnab, et loom on väga ennastohverdav ja pigem talub võimalikku väntsutamist ega lase käiku küüsi ja hambaid, et anda lapsele märku: ära puutu mind.

Org lisab, et ka loomal on oma püha aeg, näiteks siis, kui ta puhkab. «Kui loom ei taha suhelda, ei pea teda selleks sundima,» ütleb Org. Kui loom soovib inimesega suhelda, siis tuleb ta ise inimese juurde.

See, et kass hakkab lapse pead lakkuma, võib olla stressisituatsiooni maandamine. Kui on selgelt aru saada, et kass ei taha parajasti süles olla, siis on lakkumine seotud sellega, et olukord tekitab kassile stressi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles