USAs peavad puumad lemmikloomadele jahti

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: HANDOUT/Reuters/Scanpix

USAs Oregoni osariigis on viimasel ajal toimunud midagi tavapäratut: puumad, kes muidu on pigem arglikud, on sunnitud paksu lume tõttu pidama jahti inimasustuse lähedal ning nende saagiks on langenud lemmikloomad ja kanad. 

Puumad on La Pine'i linnas tapnud kaks lemmiklooma (kassi ja koera) ning 12 kana. Linnaelanikud on hirmul ja nüüd on asjaga tegelema asunud politsei. Möödunud nädala laupäeval lasid politseinikud maha puuma, kes oli rünnanud koera ja peitis end pärast seda ühe elumaja veranda all, kirjutab ABC News.

Esmaspäeval käisid politseinikud La Pine'is patrullimas ja leidsid elumajade lähedalt veel puumade jalajälgi. Nad lasid maha kolm puumat. 

Randy Lewis, Oregoni loodusametis töötav bioloog käis koos politseinikega patrullimas ja rääkis, et nad otsisid puumasid koerte abil. Lewise sõnul leidsid nad väga palju puumade jälgi elumajade juurest ja ka verandadelt, mis näitas, et puumad on inimestele äärmiselt lähedale jõudnud. 

Puumade ebatavaline käitumine on kohalikke elanikke murelikuks teinud ja inimesed ei julge enam lapsi õue mängima lubada. 

Oregoni loodusameti bioloog Corey Heath sõnas, et kellelegi ei meeldi puumasid magama panna, aga kui nad kipuvad elumajade lähedusse, tapavad lemmikloomi ja häirivad inimeste elu, siis see on äärmiselt ohtlik olukord. 

Metsloomade kaitsmisega tegeleva asutuse juht Brooks Fahy ütles, et teda ajab toimuv kohutavalt närvi. Ta märkis, et La Pine asub metsa lähedal ja kohalikud inimesed peaksid lihtsalt õppima looduse ja loomadega koos eksisteerima. «Kui sa elad sellises piirkonnas, siis on sinu kohuseks see, et sa ei lase lemmikloomi vabalt õue,» lausus Fahy.

Fahy sõnul on alates 1890. aastatest USAs olnud kõigest 24 juhtumit, kui puuma on inimest rünnanud ja ohver on surnud. Fahy kinnitusel on isegi koerad ja kariloomad tapnud selle ajaga rohkem inimesi kui puumad.

Oregoni osariigi territooriumil elab umbes 6300 puumat ja loodusameti sõnul pole Oregonis kordagi puuma inimest rünnanud. 

Arvatakse, et puumad on hakanud elumajade ümber luusima sellepärast, et selles piirkonnas on lumekiht väga paksuks muutunud. Puumadel on seega raske metsas jahti pidada, mistõttu nad liiguvad elurajoonide poole, kus on kergem saaki leida. 

Kohalikel elanikel soovitatakse lemmikloomi toas hoida ja koeraga jalutamas käies olla ümbritseva suhtes tähelepanelikud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles