Kas koer saab aru, kui inimene on kurb?

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui tuju on paha ja meel on kurb, siis võivad koera suured silmad vahel lohutust pakkuda. Ka siis, kui pisarad voolavad mööda põski alla, võib koera ilane «musi» tuju paremaks teha. 

Teadlased on kindlaks teinud, et koerad reageerivad pisaratele, aga kas koerad on inimeste valu suhtes empaatilised, pole suudetud välja selgitada. Londoni ülikooli teadlased viisid läbi katse, millest selgus, et koerad lähenevad tõenäolisemalt nutvale inimesele, kui lobisevale või ümisevale inimesele, kirjutab Live Science.

Teadlased märkisid, et kuna ümisemine võiks koerte jaoks olla üsna uudne tegevus, siis ainuüksi uudishimu tõttu võiks koer läheneda ümisevale inimesele. Aga see, et koerad lähenesid kõige enam nutvatele inimestele, tõestas fakti, et koerad tajuvad suuremaid emotsioone. 

Inimesed kodustasid koerad enam kui 15 000 aastat tagasi ja paljudel koeraomanikel on ilmselt liigutavaid lugusid sellest, kuidas koerad on neid raskel hetkel lohutanud. Uuringud on näidanud, et koerad oskavad ilusti inimestega suhelda, aga siiani pole teada, kas koerad mõistavad ka teiste elusolendite valu. 

Teadlaste hinnangul tuleks lähemalt uurida koerte emotsionaalset elu ja seda, kas erinevad koeratõud reageerivad omanike emotsioonidele erinevalt. Samuti leidsid teadlased, et uurida tasuks, kas koerad oskavad vahet teha naermisel ja nutmisel, kuna ka naermisel võivad pisarad silma tulla.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles