Miks koerad nii palju magavad?

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mida su koer praegu teeb? Kui teie kodus pole hetkel just söögi- või jalutuskäiguaeg, siis suure tõenäosusega koer magab kuskil. Iga koeraomanik ju teab, et koerad armastavad väga magada.

Ameerika kennelklubi andmetel magavad koerad päevas 12-14 tundi. Kui koera päeva analüüsida, siis võib märgata, et 50 protsenti ajast ta magab, 30 protsenti ajast koer pikutab niisama ja 20 protsenti ajast on ta aktiivne, kirjutab Mother Nature Network.

See, kui palju koer tegelikult und vajab, sõltub mitmest asjaolust:

  • vanus - kutsikad ja eakad koerad vajavad rohkem und, kui terved ja täiskasvanud koerad. Nagu väikesed lapsed, kulutavad kutsikad lõviosa oma ajast kasvamisele, mängimisele ja uue maailma avastamisele. Nad võivad päevas 18-20 tundi magada. Ka eakad koerad vajavad palju und, kuna nad väsivad kiiremini ja nende igapäevane toimetulek pole enam endine.
  • tõug - suuremat kasvu koerad (nt Newfoundlandi koer, mastifid, bernhardiinid ja Pürenee mäestikukoerad) vajavad rohkem und kui väiksed koerad. Koera unevajadus sõltub suuresti sellest, milleks on üks või teine koeratõug välja aretatud. 
  • tervis - kui inimene on tõbine või haige, siis vajab ta keha rohkem puhkust ja koertega on samamoodi.
  • elumuutused - kui olete hiljuti kolinud või koer on midagi rasket läbi elanud (nt lähedase surm), siis see kahtlemata mõjutab teda. Koer võib sellistel puhkudel vajada rohkem und, et energiatase taas normi tõuseks.

Koerad magavad meist rohkem, aga nad ärkavad üles ka tihemini. Kui inimene magab õhtust hommikuni umbes kaheksa tundi järjest, siis koerad magavad korraga lühemat aega ja ärkavad vahepeal üles. 

Millal tasuks muret tunda?

Oluline on märgata muudatusi koera magamisharjumustes. Kui su koer on muidu väga aktiivne, kuid järsku on hakanud rohkem magama, siis tasuks loomaarstiga nõu pidada. Ootamatult suurenenud unetundide arv võib olla seotud mitme erineva terviseprobleemiga, näiteks depressiooni või diabeediga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles