Loomakaitsjad nõuavad meeleavaldusel loomatsirkuste keelustamist Tallinnas

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: ALEXANDER DEMIANCHUK/REUTERS

Loomakaitsjad ja -sõbrad korraldavad Tallinnas 20. detsembril seoses Viktor Nikulini loomatsirkuse Tallinna turneega meeleavalduse ning kutsuvad üles Tallinna linna metsloomadega tsirkuseid keelustama.

Organisatsioon Loomade Nimel korraldab 20. detsembril kell 16:00 Lasnamäe Prisma juures meeleavalduse ning juhib sellega tähelepanu metsloomade julmale kohtlemisele taolistes tsirkustes. Samas kohas leiab aset ka tsirkuseetendus.

«Tartu ja Pärnu on tänavu juba teinud loomasõbraliku otsuse ja lubanud, et nemad enam metsloomadega tsirkuseid linna ei lase. Tallinn kandideerib Euroopa rohelise pealinna tiitlile ning on teinud selles valdkonnas kiiduväärseid edusamme. Hiljuti keelati ära ka põhjapõtrade hoidmine ebasobivates tingimustes Raekoja platsi jõuluturul. Samas lubab linn jätkuvalt oma territooriumile esinema loomadega tsirkuseid,» rääkisi Loomade Nimel pressiesindaja Anita Jürson.

«Loomatsirkustes kasutatakse loomade dresseerimiseks sageli vägivalda ja see ei lähe mitte kuidagi kokku loomadest ja loodusest hooliva mõtteviisiga. Meie usume, et Tallinna elanikud ei ole julmad ja ei toeta sellist meelelahutusäri, kus meelelahutajad on vangistuses ning kannatavad. Me loodame, et ka Tallinn on valmis võtma vastu loomasõbraliku otsuse,» lisas Jürson.

Maaeluministeeriumis on parasjagu valmimas eelnõu, millega soovitakse keelustada metsloomade kasutamine tsirkuses. Kuniks üleriigilist keeldu veel kehtestatud pole, nõuavad loomakaitsjad, et Tallinn näitaks üles initsiatiivi ega lubaks loomatsirkuseid edaspidi linna. Samuti on meeleavalduse eesmärk tuletada poliitikutele, ametnikele ja tarbijatele meelde, milliseid kannatusi peavad loomad tsirkuses taluma. 

Tänaseks on üleriigilise täieliku metsloomade tsirkustes kasutamise keelu vastu võtnud 23 riiki. Euroopa Liidus on üheksa riiki keelustanud kõikide loomade või metsloomade kasutamise tsirkustes ning üheksas ELi riigis kehtivad osalised keelud.

Euroopa Veterinaaride Föderatsioon soovitab kõikidel Euroopa riikidel keelustada metsloomade kasutamise rändtsirkustes. 38 riigist pärit 46 erineva veterinaarorganisatsiooni ühine avaldus rõhutab, et rändtsirkustes ei ole võimalik mingilgi moel metsloomade füüsilisi, vaimseid ja sotsiaalseid vajadusi rahuldada. Eelmisel aastal esitleti Euroopa Parlamendis ka  23 teadlase avaldust «Metsloomade etoloogilised vajadused ja heaolu tsirkuses», misjärel tehti europarlamendis ettepanek keelustada metsloomade kasutamine tsirkuses üle kogu Euroopa Liidu.

20. detsembril toimuva meeleavaldusega on oodatud liituma kõik loomi armastavad ja eetilist meelelahutust hindavad inimesed, kes soovivad, et loomade väärkohtlemine tsirkustes lõppeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles