Salaküttimise tõttu sünnivad elevandid kihvadeta

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elevant
Elevant Foto: SCANPIX

Teadlased usuvad, et ulatuslik elevantide salaküttimine nende kihvade pärast on viinud geneetiliste muudatusteni. 

Julm ning ebaseaduslik elevantide jahtimine on tapnud ligi kolmandiku Aafrika elevantide populatsioonist. Salakütid, kes loomi nende kihvade pärast jahivad, saavad indu juurde suurest nõudlusest, mille peamiseks allikaks on Hiina, vahendab World Animal News.

Salaküttimise kasv viimastel aastatel on Aafrika elevantide arvukuse viinud kriitilisele tasemele ning mõnes piirkonnas on liik juba väljasuremise ohus. Minevikus oli kihvadeta sündinud emaseid elevante vaid kaks kuni kuus protsenti. Tänaseks on Aafrikas piirkondi, kus 98 protsenti elevantidest on kihvadeta.

2007.-2014. aastatel tapeti umbes 144 000 elevanti nende kihvade pärast. Teadlased hoiatavad, et lõpuks sünnivad kõik elevandid juba kihvadeta. Aastatel 1977 kuni 1992, tapeti enamik elevante Mosambiigi rahvuspargis, sest seal käis sel ajal kodusõda. Seega on nüüdseks pooled üle 35 aastased emased elevandid ilma kihvadeta ning nemad on selle geeni edasi andnud ka oma tütardele.

Emased elevandid, kel pole kihvasid, annavad suurema tõenäosusega ka kihvadeta järglasi, selgitasid teadlased. Addo elevantide rahvuspargis Lõuna-Aafrika Vabariigis on juba 98 protsenti emastest elevantidest ilma kihvadeta. Addo park loodi 1931. aastal ning selleks hetkeks oli seal alles vaid 11 elevanti, sest jahimehed olid kõik ülejäänud loomad ära tapnud. Kaheksast ellu jäänud emasest elevandist olid pooled kihvadeta.

Ühtlasi on teadlased leidnud, et elevandid, kel endiselt on veel kihvad, on need kihvad kuni poole väiksemad, kui neil elevantidel, kes elasid sajand tagasi.

Kuigi kihvadeta elevante salakütid enam ei jahiks, mõjub see siiski halvasti loomadele endile, sest neil on kihvasid oma igapäeva elus siiski vaja. Elevandid kasutavad kihvasid toidu ja vee välja kaevamiseks, nad kaevavad üles puid ja oksi ning liigutavad neid vajalikesse paikadesse. Lisaks kasutavad nad kihvasid enese kaitsel ja paaritumismängudes.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles