Seitse fakti, mida iga kassisõber võiks teada

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kassid oskavad endast jätta väga müstilise mulje ja neid on vahel raske mõista, kuid sellegipoolest on kassid võitnud paljude inimeste südamed. 

Sul on kodus kass või sulle lihtsalt meeldivad kassid? Siin on mõned faktid, mida võiksid teada, kirjutab Live Science.

1. Kassid on populaarsemad lemmikud kui koerad

USAs tehtud statistika näitab, et kasse elab kodudes palju rohkem kui koeri: 2007. aasta andmete põhjal oli kass 81 721 000 kodus ja koer 72 114 000 kodus. Keskmisel kassiomanikul pole mitte üks, vaid hoopis kaks kassi. Kusjuures kassid ja koerad on suutelised ühes kodus elama ilma, et sellest tekiks suurt draamat. Uuringud on näidanud, et kui kass ja koer kohtuvad siis, kui kass on maksimaalselt kuuekuune ja koer aastane, siis nad harjuvad teineteisega kiiresti ning elavad rahumeelselt koos. 

2. Kassid on väga osavad joojad

Kui kass joob, siis ei pea kartma, et tema kausiümbrus on pärast joogipritsmeid täis, nagu võib juhtuda koera puhul. Kass teeb oma keelest justkui pisikese kulbi, millega vett elegantselt suhu tõsta. 

3. Kassid võivad ka paksuks minna

Ülekaalulisus ei ohusta vaid inimesi: viimastel aastatel on märgatud, et ka kassid on üha suuremad ja raskemad. Kodukassid ei liiguta end piisavalt ja see tähendab, et nad ei vaja ka kuigi palju toitu. See, et kass kiirustab sageli oma toidukausi juurde patrullima, ei tähenda, et ta oleks tingimata näljane. Vahel soovib ta sel moel inimese tähelepanu võita.

4. Koerad võivad olla kassidest targemad

Kuigi kassid näevad väga väärikad ja intelligentsed välja, võivad nad koertele siiski alla jääda. 2010. aastal tehtud uuring näitas, et koerte aju on viimase 60 miljoni aastaga rohkem arenenud kui kasside oma. Ka 2009. aastal läbi viidud uuring paljastas, et koerad on mõnes valdkonnas kassidest nutikamad, samas oli ka neid valdkondi, kus kasside tulemused olid koertest paremad. 

5. Sellegipoolest on kassid väga targad

Koerad võivad olla sotsiaalsemad ja mõnda asja kassidest paremini teha, kuid sellest hoolimata on kassid väga targad loomad. 2010. aastal täheldasid teadlased, et mõned metsikus looduses elavad kaslased oskavad jäljendada oma saagi häälitsusi ja seeläbi on neil kergem jahti pidada. 

6. Kassid kontrollivad inimesi

Head kassisõbrad, tuleb välja, et see imearmas kiisu, kes teie süles nurrub, kontrollib tegelikult teie tegemisi. Kassid on inimestega suhtlemiseks ära õppinud mitmeid häälitsusi, mida nad omavahel suheldes ei kasuta. Kass on nutikas ja teab, kuidas inimesega käituda, et näiteks toidulisa saada. Kiisu nurrumine, hõõrumine ja mõned häälitsused on ju niivõrd armsad, et raske on talle ei öelda.

7. Globaalne soojenemine võib suurendada kassipoegade arvu

Soojemad temperatuurid ja lühemad talved tähendavad seda, et kasside sigimise perioodid muutuvad pikemaks. Kassidele pole see kuigi hea uudis, sest paljud kassipojad satuvad tänavatele ega leia kunagi armastavat kodu. Lahendus on tegelikult lihtne: kassid tuleb lasta steriliseerida või kastreerida, et nad ei saaks rohkem järglasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles