Kümme asja, mida koeraomanik ei tohiks teha

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Koera eest hoolitsemine võib olla ääretult tore kogemus, aga seda vaid juhul, kui koera eest õigesti hoolt kanda. 

Vahel tuleb ikka vigu ette ja omaniku ning koera vahel võib olla piisavalt tugev side, mida ükski viga ei riku. Ent on mõned asjad, mis võivad ka kõige tugevamale sõprussidemele liiga teha. Portaal Little Things tõi välja kümme asja, mida ükski koeraomanik ei tohiks teha.

1. Ära kunagi jäta koera üksinda autosse

Kui ilm on väga soe, siis võib kinnisesse autosse jäetud koer saada kuumarabanduse. On olnud ka selliseid juhtumeid, kus autosse jäetud koer on lihtsalt autost ära varastatud. Kui sa ei taha koera endaga poodi või kohvikusse kaasa võtta ja jätaksid ta selleks ajaks autosse, siis ära võta teda üldse endaga ja lase koeral rahulikult kodus olla.

2. Ära hellita koera valel ajal

Koer ei õpi kunagi, mis on õige ja mis vale, kui sa hellitad ja kaisutad teda ka siis, kui ta on pahandust teinud. Koerad saavad aru, kui nendega riieldakse ja kutsu süütud silmad on äärmiselt armsad, kuid ta peab siiski õppima, et igal teol on tagajärjed.

3. Ära anna koerale liiga palju süüa

Koeri saab maiustuste abil väga hästi treenida ja motiveerida, aga kui sellega üle pingutada, siis võib koera tervis ohtu sattuda. Ürita koera kehakaalul silma peal hoida ja maiustuste puhul eelista tervislikumaid valikuid.

4. Ära jäta koera hambaid unarusse

Mõned eksperdid soovitavad koera hambaid iga päev harjata. Koertel võib esineda igeme- ja hambahaigusi, mis jäävad tihtilugu ravita. Kui käite loomaarsti juures, siis lase ka koera hambad kindlasti üle vaadata.

5. Ära kasuta valet kaelarihma

Koerad on erinevad, mis tähendab seda, et neil on vaja ka erinevaid kaelarihmu. Kui sa ise ei oska oma koerale sobivat kaelarihma valida, konsulteeri loomaarstiga.

6. Ära lase koeral end juhtida

Kui lähed koeraga koos jalutama, ära lase koeral end juhtida. Kui koer kõnnib sinust eespool, siis võib juhtuda, et ta satub liikluses ohtlikku olukorda või seab end muul moel ohtu. Kui märkad, et koer kipub sinust ette tõttama, osta lühem rihm ja ürita talle õpetada, et ta liiguks sinu kõrval.

7. Ära jäta koera steriliseerimata või kastreerimata

Koer tuleks lasta steriliseerida või kastreerida, et vältida ootamatuid üllatusi. Varjupaikades on juba nii palju koeri, kes ootavad uut kodu, ei tasu seda hulka veelgi suuremaks kasvatada. 

8. Ära paku koerale ohtlikke toite

Koerale võib vahel midagi enda menüüst pakkuda, kuid eelnevalt tuleks kindlaks teha, et need toidud ei oleks koerale ohtlikud. Näiteks šokolaadi ei tohiks koerale anda, sest see võib tekitada mitmeid terviseprobleeme. Tee eelnevalt uurimistööd, et oleksid ohtudest teadlik.

9. Ära kunagi löö koera

Kui sa lööd koera, siis see vähendab tema usaldust sinu suhtes ja suurendab võimalust, et koer võib tulevikus käituda halvasti. 

10. Ära kasuta puuri karistusena

Koer peaks seostama puuri turvalisusega, mitte sellega, et see on justkui vangla, kui ta on midagi halvasti teinud. Ära riku puuri koera jaoks ära. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles