Levinud vead, mida värsked kassiomanikud teevad

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Iga algaja teeb vigu ja värsked kassiomanikud pole selles suhtes mingid erandid. Enamasti ei tee need vead palju halba, kuid neil võivad omad tagajärjed olla, kui kassiomanik käitumist ei muuda. 

Enne kui kass koju tuua, võiks natuke tausta uurida, et vältida võimalikke vigu ja kindlustada, et sinu ning kassi suhe algaks positiivselt, kirjutab iHeartCats. Järgnevalt on välja toodud mõned levinud vead, mida värsked kassiomanikud teevad.

1. Valid kassi välimuse järgi

Kuigi sulle võivad ju meeldida teatud värvi või mustriga kassitõud, siis tegelikult on tähtis see, et kassi iseloom sobiks sinu omaga. Kui sa ise oled pigem laisk, siis ei tasuks endale võtta väga aktiivset kassi. Esimese valiku võid ju teha kassi karvkatte järgi, kuid pööra kindlasti tähelepanu ka sellele, milline on kassi iseloom.

2. Eelistad ainult kassipoegi

Kui võtad kassipoja, siis tasuks kindlaks teha, et kass on piisavalt vana, et teda ema juurest ära võtta. Väiksed kassipojad võivad olla ääretult armsad, aga kui kass on noorem kui kaks kuud, siis ei tohiks teda veel ema juurest eemaldada. Kui kass on noorelt ema juurest ära võetud, siis on oht, et tal võib tekkida mitmeid terviseprobleeme.

3. Võtad uue kassi, kui sul on juba üks

Paljud inimesed arvavad, et kui kodus on üks kass, siis ta tunneb end kindlasti üksikuna ja nad võtavad ühe kassi juurde. Tegelikult meeldib paljudele kassidele see, kui nad saavad ainsad lemmikloomad olla ja neil võib esineda käitumisprobleeme siis, kui perre võetakse veel üks kass. Enne kui võtad uue kassi, tee kindlaks, et su vana kass ikka soovib seltskonda. 

4. Lased uue ja vana kassi liiga varakult kokku

Kui sul on juba kodus üks kass ning võtad ühe veel juurde, siis tasuks neid omavahel tutvustada üsna ettevaatlikult ja pigem aeglaselt. Kahe kassi tutvumist ei tohiks tagant kiirustada, kuna nad võivad teineteisele tõsiselt viga teha. Kassidega tuleks olla kannatlik ja lasta neil aegamisi tuttavaks saada.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

5. Sa ei käi kassiga loomaarstil

Loomaarstil käimine on väljaminek, kuid seda ei tasuks sellegipoolest vahele jätta. Kassiga tuleks igal aastal loomaarstil käia ja mida vanemaks kass jääb, seda olulisemaks iga-aastane tervisekontroll muutub. Regulaarne kontroll on kindlasti parem, kui hiljem kassi ravi eest maksta.

6. Sa pole kassi võtmiseks valmis

Paljud inimesed võtavad kassi ilma, et nad oleksid selleks päriselt valmis. Enne kassi võtmist tasuks veenduda, et kodus on kõik vajalikud asjad olemas (nt liivakast, sööginõud, mõned mänguasjad). Varakult võiks ka välja vaadata, kas sinu kodu läheduses on mõni loomakliinik. Muutused võivad kassidele üsna rasked olla, seega võiks uude koju kolimise kassi jaoks võimalikult mugavaks muuta. Noorte kassidega tuleb kindlasti ka rohkem tegeleda ja kui sa nad tähelepanuta jätad, siis otsivad nad ise meelelahutust... ja võivad kodus nii mõndagi ära lõhkuda.

7. Kiirustad oma otsusega

Kuna kass jääb sinu ellu üsna pikaks ajaks, siis ei tasuks selle otsusega kiirustada. Kui hakkad kassi valima, siis peaks eesmärgiks olema leida ka(a)slane, kellega sa soovid pikka aega oma elu jagada. Kiirustades võid teha otsuseid, mida sa hiljem kahetsed.

8. Annad kassile liiga palju süüa

Kassid on peaaegu alati oma toidukausside juures ja teevad näo, et nad tahavad süüa. Kahjuks on kasside ülekaalulisus üha kasvav probleem, kuna praegusel ajal on rohkem ülekaalulisi kodukasse kui eales varem ja ilmselt kasvab nende hulk veelgi. Kui kass on liiga suur, siis on tal raske ringi liikuda ja lõpuks hakkab see mõjuma tema tervisele. 

9. Sa ignoreerid kassi liivakasti

Kassi liivakasti puhastamine pole eriti põnev tegevus, aga seda ei tohi kindlasti vahele jätta. Kui kodus on mitu kassi, siis peaks igal kassil olema isiklik liivakast, et ei tekiks mingeid territooriumiga seonduvaid probleeme. Kassid on väga puhtad ja privaatsed loomad, seega peaks nende liivakast olema sellises kohas, kus pole palju liiklust. Ja liivakasti tuleb regulaarselt puhastada, sest muidu ei soovi kass seda kasutada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles